Iranul face noi amenințări,de această dată la adresa Angliei


După tensiunile cu americanii, liderii de la Teheran au ajuns să amenințe și Marea Britanie. 

Astfel, liderul diplomației iraniene a spus că dacă Regatul Unit va face noi greșeli, ca cea a ambasadorului britanic pe care îl acuză că a participat la un miting neautorizat, vor urma reacții severe la adresa englezilor. 

Ministrul de Externe iranian a criticat dur prezența ambasadorului Marii Britanii la un miting împotriva regimului de la Teheran. Șeful diplomației din Iran spune că prezenţa emisarului britanic la proteste încalcă normele diplomatice. Acest a fost reținut, dar ulterior eliberat. Acest gest a atras critici din partea guvernului londonez.

"Arestarea lui în aceea zi, fără nicio explicație, este o încălcare flagrantă a legilor internaționale. Regimul de la Teheran se expune și se izolează din ce în ce mai mult în regiune. Dar există o alternativă și regimul are acum o șansă să aleagă. Ușile diplomatice rămân deschise. Acum este momentul ca Iran să se angajeze diplomatic și să dialogheze pacifist.", spune Dominic Raab, ministrul de Externe al Marii Britanii, conform realitatea.net.

Guvernul Marii Britanii l-a convocat pe ambasadorul iranian pentru a protesta față de reținerea emisarului diplomatic britanic la Teheran. Analiștii politici spun că strategia Iranului de a se certa cu toată lumea va avea efecte simțitoare următoarea perioadă.

"Regimul iranian folosește două strategii, și anume, să se întoarcă împotriva protestatarilor și să încearce să creeze o diversiune în ceea ce privește lupta cu Statele Unite.", spune Fawaz Gerges, analist de politică externă.

Ambasadorul britanic la Teheran, Robert Macaire, a fost reținut sâmbătă, timp de peste o oră de polițiștii iranieni. Diplomatul susţine că nu a participat la protestele din capitală faţă de doborârea avionului ucrainean, explicând că a crezut că era un marş în memoria victimelor. 

Comentarii Facebook