Proiect de lege: Cei care folosesc trotinetele trebuie să aibă minim 16 ani, asigurare obligatorie și să se supună unui test de legislație rutieră


Deputații lucrează la noi măsuri pentru a spori siguranța pe drumuri. Mai exact, Comisia juridică din Camera Deputaţilor propune un proiect de lege care aduce noi reguli în folosirea trotinetelor electrice.

Astfel, proiectul prevede ca "pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 16 ani" iar proprietarii acestor vehicule trebuie să dețină o asigurare obligatorie. 

În cazul trotinetelor care funcționează în regim de închiriere, cei care doresc să le utilizeze trebuie să completeze un chestionar de 5 întrebări obligatorii, referitoare la legislația rutieră, potrivit proiectului. 

Bicicletele, trotinetele electrice şi mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulaţia acestora fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare, mai prevede proiectul.

O altă prevedere este aceea de a utiliza cască de protecţie, cu anumite excepții.

"Casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii de biciclete sau trotinete electrice pe drumurile publice, atunci când se deplasează pe partea carosabilă, cu excepţia trotinetelor închiriate.”, se menționează în proiect. 

După dezbaterile din Comisia Juridica proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea plenului. Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.


Comentarii Facebook