Duminica 24 Septembrie

Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. De ce practica nu este legală, există un „vid legislativ”


Legea după care funcţionează Poliţia Locală spune că echipajele pot folosi atât semnalele sonore cât şi pe cele luminoase, de culoare albastră, în timpul misiunilor. Prevederea nu este inclusă, însă, şi în Codul Rutier ceea ce înseamnă, în acest moment, contravenţie: între 9 şi 20 de puncte amendă.

Un proiect de lege, depus recent la Senat, ar putea să includă Poliția locală printre instituțiile ai căror angajați au dreptul să folosească sirenă și girofar cu lumină albastră, alături de cele aparținând poliției sau jandarmeriei.

Poliția Locală folosește semnale acustice și luminoase în mod ilegal

Suplimentar, şoferul poate rămâne 3 luni pieton şi fără plăcuţele de înmatriculare. Codul Rutier prevede că luminile albastre pot fi folosite, de exemplu, pentru autospecialele Ministerului de Interne, ale SPP-ului, SRI-ului sau Penitenciarelor. Alfel spus, dacă până acum poliţia Locală ţi-a făcut semn în trafic să opreşti sau să te dai la o parte, nu erai obligat să o faci.

La mijloc e un vid legislativ pe care un deputat vrea să-l acopere cu un proiect de lege.

Din bun simţ puteţi să faceţi acest lucru. Dar, în momentul de faţă, în Codul Rutier nu regăsiţi această obligativitate în ceea ce vă priveşte, ca cetăţean, ca şofer”, explică Bogdan Rodeanu, iniţiatorul legii.

Eugen Tone, preşedinte Federaţia Poliţiei Locale: Au existat cazuri în care Poliţia Rutieră a oprit în trafic poliţişti locali deoarece foloseau în trafic semnale luminoase.

Practic, în Codul Rutier s-ar putea adăuga şi permisiunea ca poliţiştii Locali să folosească semnalele acustice şi luminoase, legal, nu ca până acum. Ideea nu-i deloc pe placul poliţiştilor de la Interne.

Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”, spune Vasile Zelca, preşedinte Sindicatul Naţional al Poliţiştilor.

Proiectul urmează să treacă prin comisii pentru aviz şi apoi va fi trimisă, în plen, la dezbatere, scrie Observator

Comentarii Facebook