Pfizer a propus un fond de despăgubiri în caz de efecte adverse, dar România a refuzat. Rafila: „Nu avem cum să o facem” - VIDEO


Compania Pfizer le-a cerut autorităților din România crearea unui fond național care să despăgubească eventualele victime ale administrării medicamentelor sale inovative. Acest lucru ar crea foarte multe rezerve, în primul rând în rândul pacienților, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Au eșuat tratativele cu compania Pfizer pentru achiziționarea pastilelor anti-COVID?

Luni va sosi în România o cantitate de 50.000 de cutii de medicamente inovativ antiviral Molnupiravir. Am reușit să facem acest lucru, dar din păcate cu cei de la Pfizer nu am reușit. Ne-au pus niște condiții comerciale și un contact tipic din Statele Unite care e foarte greu de adoptat în România. Vă dau un singur exemplu, care cred că ar crea rezerve în primul rând pacienților: formarea unui fond național care să despăgubească eventualele victime ale acestui tratament. Vă dați seama că o astfel de chestiune nu avem cum să o facem și e foarte greu de instrumentat”, a declarat Alexandru Rafila, în timpul ședinței de Guvern.

Luni vor sosi în România 50.000 de cutii de medicamente antivirale Molnupiravir. Molnupiravirul a fost dezvoltat inițial pentru a trata gripa la Universitatea Emory de către compania de inovare în medicamente a universității, Drug Innovation Ventures at Emory (DRIVE). Ulterior, medicamentul a fost achiziționat  de compania americană Ridgeback Biotherapeutics, cu sediul în Miami, care a colaborat mai târziu cu multinaționala farmaceutică Merck & Co. pentru a dezvolta medicamentul în continuare. 


Comentarii Facebook