Papa Francisc a ținut un discurs la Cotroceni în care laudă România


Papa Francisc a ajuns în România și a ținut un discurs la Palatul Cotroceni, spunând că se bucură că se regăseşte într-o ţară atât de frumoasă, la 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea.

Adresez salutul meu cordial şi mulţumirile mele domnului preşedinte şi doamnei premier pentru invitaţia de a vizita România. Îl salut pe membrii corpului diplomatic şi pe membri societăţii civile. Pe fratele meu Daniel ţin să îl salut cu iubire frăţească. (…) Îl salut cu drag pe episcopi, preoţii şi toţi membrii Bisericii Catolice. Sunt bucuros să mă găsesc în frumoasa dumneavoastră ţară, la 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II- lea şi când ţara dvs deţine preşedinţia Consiliului UE, la 30 de ani când ţara dvs s-a eliberat de la regimul comunist”, a declarat Papa Francisc, într-un discurs ţinut la Palatul Cotroceni.

Biserica Catolică nu este străină, ci e pe deplin părtasă la spiritul naţional. De aceea doreşte să contribuie la clădirea societăţii şi a vieţii civile şi spirituale pe aceste frumos tărâm al vostru, al României. Domnule preşedinte, dorim României prosperitare şi pace, invoc asupra familiei dvs, asupra tuturor celor prezenţi, ca şi asupra întregii populaţii a ţării belşugul şi să vă binecuvânteze Maica Domnului. Dumnezu să binecuvânteze România", a mai spus Papa Francisc, în România.

Sanctitatea Sa a făcut referiri și la milioane de români din Diaspora.

Aduc un omagiu sacrificiului fiilor şi fiicelor României care, prin cultura lor, prin patrimoniul valorilor şi al muncii lor, îmbogăţesc ţările în care au imigrat, iar prin roadele efortului lor îşi ajută familiile rămase în patrie. (…) Pentru a înfrunta dificultăţile acestei noi faze istorice, pentru a identifica soluţii eficiente şi a găsi puterea de a le pune în practică, trebuie să se intensifice colaborarea pozitivă a forţelor politice, economice, sociale şi spirituale. Este nevoie ca toţi să mergem împreună şi să îşi propună ferm să nu renunţe la vocaţia cea mai nobilă la care statul trebuie să aspire: să se îngrijească de binele comun al poporului său", a spus Papa Francisc.

A merge împreună ca mijloc de construire a istoriei, impune nobleţea de a renunţa la ceva din propriile năzuinţe sau din interesul personal în favoarea unui plan mai amplu astfel încât să se creeze o armonie care să permită înaintarea sigură spre ţeluri comune. În felul acesta, se poate construi o societate care să-i includă pe toţi, în care fiecare, punându-şi la dispoziţie propriile talente şi competenţe, printr-o educaţie de calitate şi prin muncă creativă, participativă şi solidară, să devină protagonist al binelui comun. O societate în care cei mai slabi, cei mai săraci şi cei mai din urmă să nu fie consideraţi indezirabili, „obstacole” care ar împiedica „maşina” să meargă, ci cetăţeni şi fraţi trebuie complet integraţi în viaţa civilă”, a mai spus Papa.

Comentarii Facebook