O rachetă a căzut în Republica Moldova, după ce Rusia a lansat un nou atac masiv în Ucraina: „Este dovada barbariei Rusiei...”


O rachetă a fost semnalată, luni după-amiază, în apropierea orașului Briceni din Republica Moldova. Geamurile mai multor case din satul Naslavcea, raionul Ocnița, s-au spart. Victime nu au fost raportate. Racheta urma să lovească barajul Dnestrovsc, aflat la 25 de km de Republica Moldova. Localitatea Naslavcea din Moldova se află la hotar cu Ucraina.

Potrivit Ministerului de Interne de la Chișinău, proiectilul a fost descoperit de o patrulă a poliției de frontieră. Polițiștii și-au intensificat patrulele în zona comisariatelor Briceni și Ocnița, în contextul operațiunilor ruse, notează presa de la Chișinău. 

În acest moment, zona în care a fost descoperită racheta a fost izolată de autorități, în așteptarea serviciilor specializate. 

Igor Grosu: „Este dovada barbariei Rusiei...”

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a spus că incidentul de la Naslavcea dovedește încă o dată că Moldova este vulnerabilă în fața agresiunii ruse. „Ei (ocupanții ruși – n.n.) deliberat atacă infrastructura critică, pentru a-i lipsi pe ucraineni de strictul necesar – de energie electrică și termică. Este dovada barbariei Rusiei în acest război nedrept. Este un pericol la adresa securităţii noastre, o dovadă, un argument în plus că noi trebuie să ne întărim capacitatea de apărare, inclusiv antiaeriană, pentru a ne proteja spaţiul aerian. Soluții în acest sens sunt”, a menționat Igor Grosu.

Nu este prima dată când Rusia sfidează neutralitatea Moldovei pentru a lovi ținte din Ucraina. Pe 10 octombrie 2022, trei rachete rusești au penetrat spațiul aerian al Republicii Moldova și au lovit orașul Lvov din Ucraina.

Cu război la graniță, Republica Moldova nu are acum niciun sistem de apărare sau scut antirachetă. Ultimele complexe de rachete antiaeriene au fost vândute dubios în 2017 unei companii cu probleme cu sediul în Marea Britanie. Anterior, în 1997, Chișinăul a vândut Statelor Unite 21 de MIG-uri moștenite după destrămarea URSS. Acum mai are 6 MIG-uri, dar acestea nu pot decola, deoarece unele piese au fost demontate și vândute prin corupție de către foștii demnitari de stat.


Comentarii Facebook