O lume întreagă o plânge pe Regina Elisabeta. În Marea Britanie au fost trase 96 de salve de tun, iar clopotele au bătut o oră


Regatul Unit al Marii Britanii își plânge suverana. În memoria acesteia, în Hyde Park au fost trase 96 de lovituri de tun, câte una pentru fiecare an din viața Reginei Elisabeta a II-a, relatează AFP. De asemenea, clopotele bisericilor au răsunat vineri în întreaga țară. 

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit, joi seară, la reședința sa de la Castelul Balmoral, înconjurată de familie. Funeraliile de stat urmează să aibă loc în 10 zile, la Westminster Abbey, Londra. Lideri din întreaga lume, inclusiv Joe Biden, Vladimir Putin şi Xi Jinping au adus un omagiu Reginei Elisabeta, cea mai longevivă suverană a Marii Britanii. Ea va fi urmată la tron de fiul ei, Charles, care devine Regele Charles al III-lea. Regele a declarat o perioadă de doliu, de astăzi, vineri, până la șapte zile după înmormântarea Reginei.

96 de salve de tun, în memoria celui mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii

Marea Britanie este în doliu şi se pregăteşte pentru ceremoniile funerare ale Reginei Elisabeta a II-a. În Hyde Park au fost trase 96 de salve de tun, la intervale de zece secunde, care marchează cei 96 de ani ai fostului monarh, iar clopotele bisericilor răsună în întreaga ţară. Cu doar câteva luni în urmă, 62 de lovituri de tun au fost trase, la moartea soţului reginei, prinţul consort Philip, la Turnul Londrei, în care sunt păstrate bijuterii preţioase ale Coroanei.

Clopotele Catedralei St. Paul și ale Abației Westminster din Londra, dar și cele ale Castelului Windsor au fost trase în timp ce noul Rege Charles al III-lea se află în drum spre Londra, de la reședința scoțiană din Balmoral.

Autoritățile din Scoția au activat Operațiunea „Unicorn”, un plan de acțiune creat special pentru o astfel de situație. Între timp, la castelul Balmoral sunt așteptați să ajungă sute de mii de oameni, pentru o ultimă reverență și un ultim omagiu. Și Londra își plânge regina. Londonezii așteaptă să-și revadă suverana pentru ultima oară la Palatul Buckingham, acolo unde au aprins lumânări și au adus flori în memoria Majestății Sale. 


Comentarii Facebook