Noutăţi pentru viitorii părinţi. Schimbări importante în cazul zilelor libere pentru mame şi pentru taţi


Guvernul României vrea să schimbe perioada concediului maternal şi paternal. Taţii ar putea sta două luni în concediul de paternitate, în timp ce perioada de îngrijire a copilului acordată mamelor s-ar putea reduce. În cazul în care tatăl nu solicită să primească acest concediu pentru creșterea copilului de două luni, mama nu poate primi acest concediu în locul tatălui.

A fost majorat nivelul de venituri de la 600 de lei la 10.512 lei

Mai mult, mamele și tații care beneficiază de concediul de creștere a copilului, pot lucra fără a exista riscul să nu primească acea indemnizație de la stat. Dacă în prezent legea permite unui părinte care stă acasă să-și crească copilul să obțină venituri în valoare de 5 indemnizații, de anul viitor valoarea aceasta crește la opt indemnizații pe an.

A fost majorat nivelul de venituri de la 600 de lei la 10.512 lei. De altfel, veniturile acestea pot fi obținute până în momentul în care copilul împlinește vârsta de doi ani, sau trei ani pentru copiii cu handicap. Aceste schimbări vor putea intra în vigoare de la începutul anului 2023. În acest moment este, însă, un proiect de ordonanță de urgență, de pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, notează Observator.

Comentarii Facebook