Misterioasa „ușă de pe Marte”. Ce spun specialiștii despre recenta descoperire a NASA


O fotografie realizată pe Marte a aprins imaginația oamenilor care cred în forme de viață extraterestră. Roverul Curiosity tocmai a trimis înapoi pe Pământ imagini cu ceea ce pare a fi „ușa de pe Marte”, o formațiune stâncoasă cu o formă la care nu ne-am fi așteptat să existe pe Planeta Roșie.

Imaginea a fost captată săptămâna trecută. Ea prezintă un spațiu rectangular aparent săpat în stâncă, de forma unei uși, notează Sky News. Formațiunea seamănă atât de mult cu o ușă încât unii ar putea crede că duce către o ascunzătoare marțiană sau chiar către centrul planetei, specialiștii însă au o altă explicație pentru acest fenomen. 

La o examinare mai atentă, în interiorul „ușii" este vizibilă o fisură adâncă. Fracturile în rocă sunt comune atât pe Pământ, cât și pe Marte, iar fenomenul geologic este posibil să se fi produs oricând în decursul a sute de milioane de ani.

„Ușa" de pe Marte s-a format prin procese geologice normale, susține profesorul Sanjeev Gupta, de la Imperial College London.

Agenția spațială americană, NASA, spune la rândul său că imaginea surprinde doar aparent o ușă, fotografia fiind mărită iar dimensiunile formațiunii fiind, în realitate, mult mai reduse. Un purtător de cuvânt al instituției a explicat că dimensiunea „ușii" este de aproximativ 30 pe 45 de centimetri și că aceasta se află la intersecția mai multor fisuri liniare în afloriment.

Comentarii Facebook