Ministrul Sănătății vrea ca medicii să fie plătiți în funcție de performanță. Ce exemplu a oferit


Angajații din spitale ar urma să fie plătiți în funcție de performanță, susține ministrul Sănătății.

Pot să spun este că nu vor scădea deloc salariile. Diferențierea se va face în felul următor: pe aceeași secție ai aceleași condiții pentru toți medicii. Fiecare face cam același tip de operație - unul face 5, unul face 30. Tot medicii au ridicat problema diferențierii. Și atunci, diferențierea or să o facă spitalele prin regulamentul de organizare și funcționare, dar nu managerul, ci șeful de secție, care este un administrator al secției, are un contract de administrare, are un buget de venituri și cheltuieli, inclusiv cheltuială de personal, în funcție de cazuri, de complexitate și de nivelul de salarizare, conform legii, pentru că e o constantă”, a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Am nenumărate adrese de la medici, de la organizațiile profesionale, în care mi se spune că nu este normal ca un medic care face 5 operații să primească același salariu ca un medic care face 30 de operații. Teoretic, el nu primește același salariu, pentru că medicul care intră în sala de operații beneficiază de un spor de bloc operator de 50% pentru timpul petrecut în sala de operație. El oricum are ceva în plus, dar va trebui să facem o diferențiere pe indicatori de performanță a secției. Deci fiecare secție se va gospodări - dacă șeful de secție consideră că toți merită același salariu, nu am nicio problemă. Nu sunt eu cea care decide. Dar prin regulament, șefului de secție i se stabilesc niște indicatori pe care trebuie să îi respecte”, a adăugat ministrul Sănătății. 

Sorina Pintea susține că fiecare spital putea face un regulament de salarizare în funcție de performanță, dar nimeni nu a făcut acest lucru ”din cauză că managerilor le este teamă să ia asemenea măsuri. De aceea o fac eu la nivelul ministerului, ca regulament de organizare și funcționare, pentru că managerii nu au curaj”.

Acum, noi avem o lege a salarizării. El primește acei bani pentru un timp de lucru - 7 ore. Niciodată nimeni nu a cuantificat ce trebuie să facă în acel timp de lucru. El trebuie să trateze pacienți", a explicat Sorina Pintea, pentru HotNews.ro.

Ministrul a dat asigurări că salariile nu vor scădea.

Comentarii Facebook