Marti 24 Mai

Ministerul Sănătății vrea să instituie restricții de circulație dacă apar focare


Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că ar putea fi instituite restricții de circulație, dacă apar focare de coronavirus. Declarația a venit după situațiile de pe Valea Prahovei și litoral, unde nu se respectă regulile.

România are acum o ”rată de 4% de infectare” și o transmitere comunitară accentuată.

Avem un sistem medical pregătit dar nu trebuie să ne punem în această bază. Cresc cazurile grave, avem o virulență crescută și sunt afectate grupele de risc. Am văzut și tineri afectați”, a declarat Nelu Tătaru, la Digi 24.

Români dispune de 4.000 de paturi la ATI, dintre care 3.000 sunt ”complet dotate”.

Trebuie să facem o analogie și să vedem ce înseamnă tot turismul de pe Valea Prahovei apoi tot litoralul. Vine populație din toată țara și se reîntoarce, făcând o transmitere comunitară în localitățile lor. Acolo se respectă cel mai puțin regulile și atunci reevaluarea ca și controale la agenții economici, reevaluarea la județele de unde au venit acești conaționali. În următoarele două-trei zile vom vedea județele care au creșteri”, a subliniat Nelu Tătaru.

În zonele turistice nu va fi impusă carantina.

Nu este intenția noastră să ne transformăm în stat polițienesc, relaxarea a fost însușită, și-a dat acordul tot ce a însemnat industrie din domeniul respectiv. Au fost de acord cu regulile, să le respecte. E o relaxare pe care ne-am asumat-o toți. Ar fi trebuit să nu ajungem aici. Mai vedem și această bagatelizare a ce înseamnă pandemie, reguli, care a dus la îndemnul de nerespectare a regulilor”, a spus Tătaru.

El a precizat că marți, 30 iunie, se va decide dacă se redeschid restaurantele.

Avem în schimb acele focare care sunt căminele și focare în spitale, sunt focare gestionate . Vom impune, ne gândim și la restricționarea circulației în anumite localități. Evaluăm și rezultatele vor da și măsura”, a precizat Nelu Tătaru.

Despre acuzația că se testează mai mult pentru a descoperi mai multe cazuri noi, ministrul a răspuns că ”numărul de teste ține de numărul de recoltări. (...) Nu poți impune o limită, să avem în fiecare zi 12.000 de recoltări”.

Comentarii Facebook