Miercuri 17 Aprilie

Meteo. Cod Galben de CANICULĂ la Cluj toată luna iulie. Temperaturi de până la 40 de grade Celsius la umbră


Meteorologii au emis luni o avertizare Cod galben de caniculă și disconfort termic valabilă în 34 de județe din țară până sâmbătă. Temperaturile vor ajunge chiar și la 40 de grade la umbră.

Cod galben de caniculă la Cluj

Potrivit Administrație Naționale de Meteorologie, sunt vizate județele Satu Mare, Maramureș, Bihor, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Sibiu, Alba, Hunedoara, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Călărași, Ialomița, Buzău, Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Vrancea, Bacău, Vaslui și Iași.

În cea mai parte parte a țării, în ultimele zile ale lunii iulie, valul de căldură se va extinde și se va intensifica treptat, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În regiunile vestice, sudice și local va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34-39 de grade, cu cele mai ridicat valori în Oltenia și Muntenia. Local, noaptea, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Luni, local va fi caniculă și disconfort termic ridicat în regiunile vestice.

Avertizarea este în vigoare până sâmbătă, 31 iulie

Un nou val persistent de caniculă cuprinde aproape toată România

Începând de marți, de la o zi la alta, valorile vor fi în creștere: 37-38 de grade, posibil 39, chiar 40 de grade în Lunca Dunării miercuri, joi, vineri și sâmbătă. Inclusiv prima zi din luna luna august păstrează această caracteristică, cu 37-38 de grade în partea de vest, sud-vest și sud a țării.

Vor fi nopți tropicale, pentru că temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade, așa încât acest nou val de căldură persistent va fi deosebit de accentuat, cu temperaturi resimțite în bună parte din țară. Mai ales acolo unde valorile de temperatură măsurate în condiții standard depășesc 37-38 de grade, cu siguranță temperaturile resimțite vor fi unele semnificative", a precizat Elena Mateescu, la Digi24.


Comentarii Facebook