Mesaj pentru Occident de la Moscova: Vreți gaz, cereale, metale, lemn? Găsiți ruble!


Cel mai important parlamentar rus a avertizat miercuri Uniunea Europeană că, dacă va dori gazele naturale rusești, va trebui să plătească în ruble și a avertizat că și exporturile de petrol, cereale, metale, îngrășăminte, cărbune și lemn ar putea fi în curând taxate în același mod, transmite Reuters.

Dictatorul de la Moscova, Vladimir Putin a cerut ca gazele naturale exportate în Europa sau în SUA să fie plătite în moneda țării sale. Decizia dată a survenit după ce Occidentul a impus sancțiuni paralizante Rusiei ca răspuns la invazia din Ucraina.

Europa, care importă aproximativ 40% din gazele sale din Rusia și plătește în mare parte în euro, spune că gigantul rus Gazprom, controlat de stat, nu are dreptul de a rediscuta contractele. Grupul de națiuni G7 a respins cererile Moscovei săptămâna aceasta.

Politicienii europeni trebuie să înceteze cu discuțiile, să nu mai încerce să găsească vreo justificare despre motivul pentru care nu pot plăti în ruble", a declarat Vyacheslav Volodin, președintele Camerei inferioare a Parlamentului, într-o postare pe Telegram, citat de hotnews.ro.

Dacă vreți gaz, găsiți ruble. În plus, ar fi corect - acolo unde este benefic pentru țara noastră - să se lărgească lista produselor de export cu preț în ruble pentru a include: îngrășăminte, cereale, ulei alimentar, petrol, cărbune, metale, lemn etc", a adăugat acesta. 

Nu este totuși clar la acest moment dacă o astfel de măsură ar putea deveni politica oficială a Rusiei, deși Putin, atunci când a anunțat decizia privind plata în ruble pentru gazele naturale, a spus că este doar începutul procesului.

Comentarii Facebook