Mărturii despre abuzurile Legiunii Străine a Ucrainei: Comandanții îi trimit pe legionari în misiuni sinucigașe și îi obligă să comită jafuri - VIDEO


Soldați din legiunea străină din Ucraina își acuză superiorii că îi abuzează, îi trimit în misiuni sinucigașe și îi obligă să comită violuri.

Voluntari străini din legiunea internaţională au vorbit cu presa de la Kiev și au oferit detalii despre abuzuri. 

Legiunea este compusă din două aripi: una este supravegheată de Forțele Terestre ale Ucrainei, iar a doua de Direcția pentru Informații a Ministerului Apărării (GUR). Comandanții celei din urmă, în care s-au petrecut abuzurile, raportează direct șefului GUR, Kiril Budanov, pe care Zelenski l-a numit și în fruntea comitetului de informații din cadrul biroului prezidențial. 

Aripa GUR a Legiunii este condusă de maiorul Vadim Popik. Cu toate acestea, puterea se află în mâinile altor persoane: maiorul Taras Vashuk, denumit de soldați „tânărul Taras”, un ofițer de informații între 20 și 30 de ani; unchiul lui Vashuk, denumit „bătrânul Taras”, tot ofițer de informații; și Sasha Kuchinski, în vârstă de 60 de ani. Cei trei conduc operațiunile unității și sunt ținta unor acuzații grave. 

Cotidianului online Kiev Independent scrie că soldații străini au decis să facă publice acuzaţiile, privind abuzuri de putere, hărţuire sexuală a femeilor combatante sau conduită neglijentă. Oamenii s-au săturat ca problemele lor să nu fie ascultate de superiori, așa că au dezvăluit totul public. Legionarii au informat şi biroul preşedintelui Volodimir Zelenski. Conform informaţiilor respectivei publicaţii, acuzaţiile privesc o aripă a legiunii străine ce numără aproximativ 500 de combatanţi, circa o treime din totalul legionarilor, transmite Agerpres.

Mai mulţi dintre combatanţii sau foştii combatanţi ai acestei unităţi intervievaţi de Kiev Independent spun că superiorii i-au trimis de mai multe ori fără pregătire în misiuni periculoase cu caracter practic sinucigaş.

De pildă, un soldat american afirmă că brigada sa a fost abandonată fără întăriri şi sub focul inamicului în regiunea Nikolaev din sudul Ucrainei, primind în plus şi ordinul de a apăra poziţia. 

Unul dintre combatanţi a murit şi alţi trei au fost răniţi în acea situaţie, iar puţin mai târziu un alt grup din aceeaşi unitate a primit ordinul să apere aceeaşi poziţie, deşi voluntarii le-au atras atenţia superiorilor că ruşii i-au descoperit, alţi patru combatanţi fiind ulterior ucişi în lupte. 

Unul dintre cei care conduc unitatea este un polonez, fost membru al unei organizaţii criminale, cunoscut sub numele de Saşa Kucinski şi căutat în Polonia pentru fraudă. Printre abuzurile imputate acestuia se numără ordinele de jefuire şi de ameninţare a subordonaţilor cu arma sau hărţuirea sexuală a femeilor membre ale unităţii.

Potrivit Kiev Independent, nu este clar cum un astfel de individ, care şi în Ucraina a fost investigat pentru atac armat şi abuzuri sexuale şi de asemenea arestat anterior pentru posesie ilegală de armă, a reuşit să obţină un post de comandă în armata ucraineană. Voluntarii intervievaţi mai spun că au fost martorii unor „mişcări suspecte de arme”, iar o parte din armele şi muniţiile sosite pe front nu erau distribuite combatanţilor, ci erau reţinute de acel comandant polonez.

Comentarii Facebook