Lista celor mai scumpe orașe din lume în 2022. Costul mediu al vieţii a crescut cu 8,1% în acest an


Economist Intelligence Unit a făcut un top al celor mai scumpe orașe din lume în 2022, ținând cont deopotrivă de creșterea prețurilor energiei, a carburanților, dar și de valoarea monedelor naționale.

Potrivit Indexului privind costul traiului la nivel global din acest an publicat de Economist Intelligence Unit, costul mediu al vieţii a crescut cu 8,1% în 2022, din cauza războiului Rusiei din Ucraina şi a efectelor persistente ale pandemiei.

Războiul din Ucraina, sancţiunile occidentale împotriva Rusiei şi politicile Chinei de zero Covid au cauzat probleme în lanţul de aprovizionare care, combinate cu creşterea ratelor dobânzilor şi schimbările cursului de schimb, au dus la o criză a costului vieţii în întreaga lume”, a declarat Upasana Dutt, şeful costului vieţii la nivel mondial la EIU într-o declaraţie de presă.

Ea a adăugat: „Putem vedea clar impactul în indicele din acest an, creşterea medie a preţurilor în cele 172 de oraşe din sondajul nostru fiind cea mai puternică pe care am văzut-o în cei 20 de ani pentru care avem date digitale. Creşterea preţurilor la benzină în oraşe a fost deosebit de puternică (cum a fost anul trecut), dar alimentele, utilităţile şi bunurile de uz casnic devin mai scumpe pentru locuitorii oraşului”.

Cele mai scumpe 10 oraşe de locuit din lume în 2022

1. New York şi Singapore (la egalitate)

3. Tel Aviv, Israel

4. Hong Kong şi Los Angeles (la egalitate)

6. Zurich, Elveţia

7. Geneva, Elveţia

8. San Francisco, California

9. Paris, Franţa

10. Copenhaga, Danemarca

Oraşul New York ar fi trebuit să fie în fruntea listei până acum, fiind cel mai mare oraş din SUA, dar se află la egalitate cu Singapore.

Între timp, oraşul campion la scumpiri de anul trecut, Tel Aviv, a căzut pe locul 3, transmite CNN, fiind urmat de Hong Kong care se află la egalitate cu Los Angeles.  Un alt oraş american, San Francisco se află pe locul 8. 

Au fost patru oraşe europene în top 10 - Zurich (locul 6) a fost considerat cel mai scump oraş european, urmat de Paris, Copenhaga şi  Geneva. O schimbare semnificativă este scoaterea Londrei din top 10, căci a coborât pe poziţia 27. 

Cauza principală a creşterii preţurilor în Europa de Vest a fost scumpirea gazului, ca rezultat al războiului ruso-ucrainean şi a eforturilor Uniunii Europene de a căuta surse alternative de energie la gaz. Costul unui litru de benzină a crescut cu 22% faţă de această perioadă a anului trecut, notează Mediafax. 

Comentarii Facebook