Klaus Iohannis: După 15 mai, românii pot ieşi din case fără declaraţia pe proprie răspundere


Klaus Iohannis a precizat că după data de 15 mai românii vor putea ieși din casă fără declarație pe proprie răspundere.

Din păcate, epidemia este încă între noi. Nu e momentul să ne relaxam prea mult. Ne apropiem foarte rapid de 1.000 de victime. Avem în fiecare zi sute de cazuri noi”, a spus Iohannis.

Se apropie data administrativă de 15 mai. Foarte mulţi români se întreabă ce se schimbă după 15 mai, ce nu se schimbă. În primul rând, aş menţiona ce devine obligatoriu din 15 mai:

- Devine obligatoriu portul măştii atunci cand ne găsim în spaţii interioare.

- E obligatorie păstrarea unei distanţe de 1,5 m.

- Igiena mâinilor devine obligatorie şi e extrem de importantă.

- Ce se redeschide? Nu e cazul sa ne relaxăm, dar anumite activităţi trebuie relansate. Se redeschide parţial comerţul, se pot redeschide magazinele care au acces din exterior. Se redeschid saloanele de ingrijire personală, muzeele. Recomandăm autorităţilor ca din 15 mai să redeschidă parcurile.

- La ce se renunţă? Se renunţă la obligaţia de a sta acasă şi la obligaţia unei declaraţii. Putem să ne deplasăm în interiorul localităţii în care locuim fără să avem nevoie de declaraţie. Totuşi, nu trebuie să exagerăm.Trebuie să renunţăm la deplasările la care se poate renunţa.

- Rămâne obligatoriu: Interzicerea deplasării în afara localităţilor cu anumite excepţii.

Vreau să mulţumesc şi să apreciez munca celor din prima linie în lupta cu Covid. Medicii, personalul medical. Astăzi. în mod special, felicitări asistenţilor medicali pentru că este ziua lor internaţională.

A rămas o categorie, sportivii. Avem 2 situaţii. Profesioniştii îşi pot relua cantonamentele în condiţii speciale. Competiţiile sportive nu vor începe în această primă etapă. Pentru sportivii amatori e posibil să îşi reia activitatea doar acolo unde se face sport individual, doar în aer liber.

În final, mă adresez parlamentarilor, Parlamentului care are în lucru o lege care reglementează restricţiile. E nevoie urgentă de această lege şi solicit parlamentarilor să decidă cu maximă celeritate”, a mai spus șeful statului.

Comentarii Facebook