Iohannis a anunţat care sunt temele referendumului pe Justiție


Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat două teme care au fost transmise Parlamentului pentru referendumul din 26 mai. 

Cele două teme sunt: interzicerea OUG în domeniul infracţiunilor şi interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie, precum şi posibilitatea ca ordonanţele să poată fi atacate la Curtea Constituţională.

Astăzi am transmis Parlamentului scrisoarea referitoare la cele două probleme de interes naţional care vor fi supuse consultării populare, în cadrul referendumului organizat pe 26 mai, împreună cu alegerile europarlamentare.

Prima: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie.

A doua: Interzicerea OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi organizării judiciare, corelată cu sesizarea directă a CCR cu privire la ordonanţe.

Aceste două teme vor fi supuse consultării publice. Cetăţenii trebuie să decidă dacă vor ca persoanelor condamnate pentru fapte de corupţie să li se şteargă efectele condamnărilor şi dacă vor ca Guvernul să adopte OUG în domenii sensibilie pentru organizarea sistemului judiciar", a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele afirmă că ordinea de zi reală a şedinţelor de guvern nu este cunoscută.

Da, toleranţă zero faţă de fenomenul corupţiei prin interzicerea amnistierii şi graţierii reprezintă calea cea mai corectă pentru continuarea luptei împotriva corupţiei, dar e şi o garanţie pentru asigurarea integrităţii în funcţii publice.

Ceea ce se întâmplă în guvernarea PSD acest asalt al pesediştilor a presupus evaluiarea şanselor, pregătirea mijloacea şi cutarea momentului potrviti, deturnând un mecanism constituţional pe care noi, societatea românească trebuie să îl regândim.

Societatea trăieşte cu teamă când e anunţată şedinţă de Guvern, a cărui ordinea de zi reală nu se cunoaşte. OUG pot fi atacate la CCR numai de către Avocatul Poporului. E momentul ca cetăţenii să decidă dacă nu şi alte autorităţi trebuie să aibă dreptul de a sesiza Curtea pentru a stopa aceste ordonanţe”, a mai spus Iohannis.

Comentarii Facebook