Înalta Curte atacă la Curtea Constituțională legea pensiilor speciale și legea care interzice cumulul pensie-salariu la stat


Înalta Curte de Casație și Justiție va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul pensiilor de serviciu, dar şi referitor la actul normativ privind creşterea vârstei de pensionare, scrie Agerpres, citând surse judiciare.

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, decizional, proiectul legii pensiilor speciale. Au fost înregistrate 209 voturi "pentru", 27 "împotrivă" şi 17 abţineri. Consiliul Superior al Magistraturii a acuzat Parlamentul că a ignorat principii constituţionale la modificarea legii pensiilor speciale, care pot genera „vădite consecinţe negative la nivelul întregului sistem de justiţie”. 

Reprezentanții magistraților arată că forma legii care a fost votată este diferită de forma care le-a fost trimisă inițial spre avizare și pentru care dăduseră aviz pozitiv.

Luni, Camera Deputaţilor adoptase acest proiect pentru a se reîntoarce la Senat pe motiv că mai multe amendamente aprobate „generau deosebiri majore de conţinut juridic” faţă de forma adoptată anterior de Camera superioară. Senatul a aprobat miercuri aceste amendamente, iar proiectul a fost adoptat în aceeaşi zi, decizional, de Camera Deputaţilor.

Actul normativ vizează calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii. Proiectul se referă la pensiile speciale ale magistraţilor, militarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului Curţii de Conturi, aeronautic. Proiectul nu prevede desfiinţarea acestor pensii, ci trecerea treptată, eşalonată, la pensii pe bază de contributivitate până în 2043.

Comentarii Facebook