Guvernanții se pregătesc să introducă starea de criză în România, ținând cont de războiul din Ucraina. Ce înseamnă acest lucru


Guvernul pregătește un act normativ care prevede introducerea stării de criză pe teritoriul României. Măsura are ca scop adoptarea unor reglementări menite să asigure coordonarea și apărarea națională.

Actul normativ care prevede introducerea stării de criză va viza, în special structuri ale MApN care vor putea trece în subordinea forţelor armate străine staţionate pe teritoriul României sau a comandamentelor NATO. Potrivit proiectului de lege starea de criză va fi instituită la propunerea ministrului Apărării, va trebuie avizată de premierul în funcţie şi va fi introdusă printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Informația a fost confirmată de președintele PSD, Marcel Ciolacu, fără să dea prea multe amănunte despre conținutul legii.

Am ştiinţă, cum este şi normal, urmând astăzi să avem o discuţie cu primul ministru”, a explicat preşedintele PSD, cu referire la acest proiect legislativ. Ciolacu a precizat că România nu are motiv să intre într-un conflict armat cu Rusia și, prin urmare, acest lucru nu este posibil. 

Ce prevede proiectul de act normativ pentru introducerea stării de criză în România

Conform proiectului de act normativ, starea de criză se instituie în anumite situații. Este vorba despre momentul în care societatea se va confrunta cu apariţia sau iminenţa apariţiei unor incidente menite să afecteze sau să pună în pericol condiţiile de viaţă, stabilitatea politică, economică, socială, securitatea sau apărarea ţării sau să pună în pericol orice alte valori constituţionale. Aceasta este definiţia care se regăseşte în proiectul de lege ce urmează să fie adoptat săptămâna aceasta, într-o sedinţă de Guvern.

De asemenea, actul normativ urmează să fie prezentat în Parlament, pentur a fi adoptat în procedură de urgență.

Conform Antena 3, care citează surse guvernamentale, prin situaţie de criză în domeniul securităţii şi apărării naţionale se înțelege situaţia în care societatea se confruntă cu mari dificultăţi generate de apariţia sau iminenţa apariţiei unuia sau mai multor incidente pe teritoriul naţional, la nivel regional sau internațional.

Aceasta nu va avea efecte asupra populaţiei, ci mai degrabă se referă la decizii de securitate şi apărare naţională. Astfel, structuri ale MApN vor putea trece în subordinea forţelor armate străine staţionate pe teritoriul României sau a comandamentelor NATO. 

Comentarii Facebook