Grămezi de gunoaie lăsate în urmă de turiști pe plajele din România. Peisaj dezolant la finalul sezonului estival


Au plecat turiştii, dar au rămas gunoaiele. La sfârşitul sezonului estival plajele au rămas acoperite de plastic, mucuri de tigară şi doze de aluminiu. Voluntarii de mediu au ieşit la treabă prin staţiuni şi au reuşit să strângă sute de saci de gunoaie care sufocau litoralul. 

Plajele din România, curăţate de voluntari

Toamna se numără nu doar bobocii, ci şi munţii de gunoaie de pe litoral. Plajele devin tot mai pustii, iar pungile de plastic, mucurile de ţigară, sticlele aruncate prin nisip şi chiar scutecele folosite alcătuiesc un covor deloc atrăgător, lăsat în urmă de turişti. 

Primii care văd dimensiunile dezastrului sunt voluntarii de mediu. „Nu e normal când vine un om să se simtă bine aici să nu poată să-şi strângă gunoiul într-o sacoşă şi să-l ia, să-l ducă la un tomberon. E o chestie de bun simţ”, un voluntar de mediu care se ocupă de curățarea literalului.

Voluntarii de mediu cer sancțiuni mai dure pentru cei care lasă mizerie în urma lor

Este un uriaş cerc vicios. Turiştii vin la plajă şi lasă în urmă munţii de gunoaie. Voluntarii de mediu le adună, însă alte valuri de resturi apar în urma lor. Ecologiştii s-au gândit la o soluţie: cer sprijinul autorităţilor şi spaţii special amenajate pentru aruncarea gunoiului, dar sancţiuni mai dure pentru cei care lasă mizerie în urma lor. „Soluţia pe termen lung nu cred că este să venim noi sau să vină altcineva, societatea civilă în general, să facă curat pe plajă. Cred că ar trebui fiecare cetăţean să aibă această responsabilitate”, este de părere Luminiţa Roşca, reprezentantul unui ONG de mediu.

Ne dorim ca publicul larg să înţeleagă că natura este foarte importantă pentru noi toţi. Nu avem o altă planetă, este singura şi trebuie să avem grijă de ea. Dorim ca şi alţii să ia exemplul nostru şi să facă astfel de acţiuni”, spune Cristiana Predoiu, organizatorul strângerii de gunoaie, potrivit Observator. 

Turiştii veniţi să se mai bucure de bronzul de septembrie au aplaudat imediat iniţiativa tinerilor ecologişti. „E foarte ok, e foarte bine ceea ce fac, dar din păcate e foarte urât ce lasă lumea în urmă şi că ei sunt nevoiţi să facă lucrul acesta”, crede o turistă. „Ar trebui să găsească (n.r. voluntarii) doar lume distinsă, relaxată, dar din păcate educaţia noastră cam lasă de dorit”, comentează un turist.

Chiar dacă deşeurile strânse de pe plajă sunt mai puţine faţă de anii trecuţi, vorbim în continuare de tone de gunoaie lăsate la voia întâmplării pe litoralul românesc. 

Sursa foto: Observator


Comentarii Facebook