Duminica 28 Aprilie

Explozie în Crevedia / Dâmbovița: 57 răniți, dintre 39 pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi - VIDEO


UPDATE

Cel puțin o persoană a murit și alte 57 au fost grav rănite în urma mai multor explozii care au avut loc, sâmbătă seara, la o staţie GPL aflată pe DN 1A, în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa. 39 de pompieri se numără printre victimele rănite. 10 oameni sunt în stare gravă. Trei mii de locuitori au fost evacuați de pe o rază de 800 de metri. A fost activat Mecanismul european de protecție civilă pentru transferul răniților în străinătate.

Nu există în protocoale transfer de pacienți cu arsuri de 80 - 90% pe corp. Suntem în permanentă ședință în Minister, suntem în discuții cu țările unde trimitem răniții, cu Ministerul Sănătății. Celula de criză continuă să funcționeze. Știm că firma nu mai funcționa, clar nu mai avea avize sau autorizație. Ancheta e realizată de Parchetul General, vom aștepta ce va ieși. Din punctul nostru de vedree, firma nu avea documente, nu avea activitate de fapt", a declarat Raed Arafat.  "Este foarte greu de spus ce măsuri trebuiau luate. Măsura ca să nu pățească nimeni nimic ar fi fost să nu fie nimeni acolo. Pompierii au luat măsuri, au tactică de intervenție, dar, când te duci la foc, e risc. Când ai case cu risc să ia foc, nu era doar cisterna, clar trebuia cineva să lupte împotriva acestui foc. Pompierii vor trebui să facă controale la stații GPL din țară, se fac controale acolo unde funcționează. Aici se știa că nu funcționează.  Pericolul nu mai există. Incendiul a fost localizat, stins”, a spus Arafat.

Întrebat de ce pompierii au fost în apropiere după prima explozie, Arafat a declarat că pompierii aveau mai multe case afectate și era nevoie să fie stinse. "Intervenția nu era doar pe cisterne ci și pentru a evita propagarea. Pompierii și-au făcut rolul, decizia lor de a interveni și a răci zona, cu un anumit risc asumat, a fost o decizie pe care nu o pot comenta negativ. Oamenii și-au făcut treaba așa cum trebuie, din păcate asumându-și anumite riscuri la locul intervenției. Cred că e ceva ce în viitor va fi foarte atent aplicat, și asta e perimetrul. Civilii și indiferent cine în afara pompierilor să nu intre în zona care este expusă în apropierea  incendiului. Partae de media, locatari, civili care se uită trebuie să fie foarte departe de zona cu risc. Am mai pățit-o la Mihăilești, iar respectarea unui perimetru de siguranță, evacuarea și mesajele care se dau sunt pentru protecția celor care sunt în zonă. Când pompierul spune: îndepărtați-vă, să se depărteze, pentru că e risc", a declarat Arafat. 

Bilanțul exploziilor de la Crevedia

  • 8 victime după prima explozie, dintre care 1 persoană decedată (infarct, fără arsuri) și 7 persoane rănite ( 3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgență București, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni);
  • 50 de victime, după a doua explozie, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgoviște, 47 persoane la unități sanitare din municipiul București, cu arsuri și traumatisme.

Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi).

-----------------------------------

Un incendiu de proporții a izbucnit în Crevedia / Dâmbovița, soldat cu un mort și 33 de răniți, inclusiv 26 de pompieri. Pompierii au trimis patru roboți înaintea lor pentru a stinge incendiul. Chiar și așa, în a doua explozie 26 dintre ei au fost răniți.

O explozie s-a produs sâmbătă seară la o stație GPL (gaz petrolier lichefiat) din Crevedia/județul Dâmbovița, de pe DN1A, soldată cu un incendiu și explozii ulterioare. Stația era închisă în urma controalelor, cu toate acestea funcționa și avea 6 cisterne de 10.000 de litri, din care două pline.

Autoritățile au activat planul roșu de intervenție, iar Spitalul Floreasca, planul alb, adică întreg personalul medical este convocat la spital. 33 de persoane sunt rănite: 7 în prima explozie, dinainte să vină salvatorii, și 26 de pompieri în a doua explozie. O persoană a murit la spital după ce a intrat în stop respirator. A fost resuscitată dar a făcut infarct. A fost activată celula de criză la Ministerul de Interne la care va participa și premierul Marcel Ciolacu.

3.000 de persoane au fost evacuate după a doua deflagrație.

Șeful DSU Raed Arafat a anunțat că 26 de pompieri au fost răniți în a doua explozie.

Comentarii Facebook