Echinocţiul de toamnă 2023: Când va avea loc și ce schimbări se vor produce


Echinocțiul de toamnă al anului 2023 marchează debutul toamnei din punct de vedere astronomic, moment din care ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă, până la solstițiul de iarnă, marcat pe 22 decembrie.

Anul acesta, echinocțiul de toamnă are loc pe data de 23 septembrie, la ora 09:50, potrivit astro-urseanu.ro.  

Punctul echinocţiului de toamnă 2023 , numit şi ”punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică.

Pentru că se află la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind egală cu cea a nopților, indiferent de latitudine.

Când se schimbă ora:

România trece la ora de iarnă în ultima sâmbătă a lunii octombrie. În acest an, acest lucru pică în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie.

Atunci, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră. Mai exact, ora 4:00 devine ora 3:00, făcând din ziua de duminică cea mai lungă din anul 2023. 


Comentarii Facebook