De ce a murit, de fapt, Petrică Mâțu Stoian


Petrică Mâțu Stoian a murit la vârsta de 61 de ani, iar dispariția acestuia a ridicat semne de întrebare. Fostul șef al Institutului de Medicină Legală, Vladimir Beliş, crede că dacă artistul nu ar fi apelat la oxigenoterapia hiperbară ar fi fost încă în viață.

După părerea mea, da. În primul rând, din informaţiile pe care le am, starea lui de sănătate era relativ bună. Acest SARV-COV-2 este insuficient studiat, vă dați seama cât de insuficient studiat este tratamentul. Dată fiind starea sa clinică anterioară, există contraindicații în privința aplicării acestui tratament de fizioterapie hiperbară.

Trebuie să aibă nişte indicații foarte stricte, există nişte protocoale, există nişte standarde de aplicare. Nu ştiu în ce măsură acestea au fost aplicate. Este obligatoriu investigația în prealabil a stării fizice a individului care, dacă am înțeles eu bine, avea şi o insuficiență cardiacă prin stenoză mitrală. Avea nişte boli care puneau sub semnul întrebării dacă era indicată sau nu o asemenea terapie”, a declarat profesorul Vladimir Beliş la Antena3.

Aplicat la SARS-COV-2 este prima oară, dar în general este un tratament relativ recent, aplicat în ultimii 10-20 de ani. Ori, dacă nu sunt respectate aceste condiţii, daţi-mi voie să spun că lăsând la o parte competența celui care a aplicat tratamentul, cu aşa ceva nu ne jucăm. Este nevoie neapărat de o colaborare interdisciplinară.

Ori această colaborare, oricât respect aş avea faţă de oraşul în care s-a făcut acest tratament, dați-mi voie să cred că această competență o poate avea un centru universitar. Deci cu aceste tratamente, care sunt insuficient cunoscute, nu te apuci să faci o asemenea terapie în orice condiţii şi în orice localitate”, a mai spus profesorul Vladimir Beliş.

Comentarii Facebook