Cum s-a folosit China de un cont fals al unui presupus „biolog elvețian” pentru răspândirea unui fake news despre COVID-19


Ambasada Elveției în China a cerut mass-mediei chineze să renunțe la articolele și postările care conțin știri „false” despre originea virusului SARS-CoV-2. Într-o postare pe Twitter, misiunea diplomatică a Elveției în Beijing a transmis că un presupus biolog elvețian care fusese citat ca expert în presa chineză în ultimele zile nu există, scrie BBC News.

Mass-media de stat din China au distribuit articole însoțite de comentariile contului „Wilson Edwards” despre originile Covid-19 și independența OMS.

Deși apreciem atenția acordată țării noastre, Ambasada Elveției trebuie, din păcate, să informeze publicul chinez că știrile despre pandemie în care apare numele Wilson Edwards sunt false", a declarat ambasada Elveției într-un comunicat postat pe Twitter.

Organizații de presă precum CGTN, Shanghai Daily sau Global Times l-au citat pe așa-numitul biolog pe baza profilului său de Facebook.

Cu toate acestea, Ambasada Elveției în China a declarat că contul de Facebook atribuit așa-numitului Wilson Edwards a fost deschis în urmă cu două săptămâni și avea doar trei prieteni. „Este foarte probabil ca acest cont de Facebook să nu fi fost deschis în scopurile cunoscute pentru care cineva deschide un cont pe o rețea socială", a adăugat ambasada Elveției.

Misiunea diplomatică a mai spus că nu s-a descoperit niciun registru al unui cetățean elvețian cu numele „Wilson Edwards” și nici articole academice care să fie semnate de acest nume.

Într-un articol publicat pe China Daily, cotidianul în limba engleză deținut de Departamentul de Publicitate al Partidului Comunist Chinez, se precizează: „Wilson Edwards a spus pe contul său de Facebook că - în calitate de biolog, am fost consternat în ultimele luni de cum a fost politizată urmărirea originii Covid-19 - ”.

Ulterior, instituțiile de presă din China au modificat textele, iar în versiunea modificată, toate referințele la numele Wilson Edwards au fost eliminate.

Astfel, platforma digitală a cotidianului Shanghai Daily a spus într-o postare: „Un biolog european a ieșit în prim plan cu o afirmație surprinzătoare conform căreia un grup consultativ al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind urmărirea originilor agenților patogeni, inclusiv virusul responsabil de pandemia Covid-19, ar fi devenit un instrument politic”.

De asemenea, cotidianul a adăugat că biologul a fost îngrijorat de „independența OMS” și l-a citat pe acesta, spunând că „SUA sunt atât de obsedate să atace China cu privire la problema urmăririi originii COVID-19, încât este reticentă să deschidă ochii la date și constatări”.

Ambasada elvețiană din China a cerut cu amabilitate ca poveștile să fie eliminate sau corectate.


Comentarii Facebook