Cum l-a „pedepsit” Putin pe oligarhul Oleg Tinkov, după ce miliardarul a criticat războiul din Ucraina pe contul său de Instagram


Oleg Tinkov, în vârstă de 54 de ani, era unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri proveniți din Rusia. Asta până când a avut curajul să critice războiul dus de Vladmir Putin în Ucraina.

Oleg Y. Tinkov avea o avere de peste nouă milioane de dolari în luna noiembrie a anului trecut, fiind considerat un om de afaceri care și-a clădit imperiul în afara energiei și a mineralelor, domenii în care oligarhii ruși au adunat bogății incomensurabile. 

Însă totul s-a schimbat în aprilie 2022, atunci când Tikov, fondatorul uneia dintre cele mai mari bănci rusești, a criticat războiul din Ucraina pe contul său de Instagram. A doua zi, reprezentanți ai administrației lui Putin i-au contactat pe managerii băncii și i-au amenințat că banca va fi naționalizată, dacă nu taie legătura cu Tinkov. Săptămâna trecută, omul de afaceri a vândut 35% din acțiuni unui miliardar ce deține o companie minieră, în ceea ce a descris ca fiind o „vânzare disperată”, forțată de Kremlin. 

Mai mult, într-o discuție la telefon cu jurnaliștii de la The New York Times, în cursul zilei de duminică, de la o locație pe care nu a vrut să o dezvăluie, Oleg Tinkov a precizat că și-a angajat bodyguarzi, după ce apropiați din serviciile de securitate rusești i-au spus că ar trebuie să se teamă pentru viața lui, glumind că, dacă nu l-a ucis leucemia, poate că „îl va ucide Kremlinul”.

Tinkov: Știam că regimul Putin este rău, dar am subestimat capacitatea acestuia de a face rău

Mai mult, Oleg Tinkov susține că multe dintre cunoștințele sale din lumea afacerilor și administrație centrală i-au spus în privat că sunt de acord cu el, „dar că le este teamă”. În interviul oferit NYT, Tinkov a vorbit în termeni duri despre regimul de la Moscova și acțiunile lui din ultimele două luni. „Am realizat că Rusia, ca țară, nu mai există. Am crezut că regimul Putin este rău. Dar, desigur, nu am avut nicio idee că va fi la o scară atât de catastrofală”, a declarat Tinkov, care a fost de părere că Putin va rămâne la putere o lungă perioada de timp.

Oficialii de la Kremlin nu au avut o reacție, la cererea jurnaliștilor americani. 


Comentarii Facebook