Cum funcționează și ce face, mai exact, un umidificator?


În orice casă, este recomandat să se mențină umiditatea între 30 și 50% pentru a crea un mediu bine echilibrat. Cu toate acestea, atunci când umiditatea scade sub 30%, aceasta poate cauza probleme specifice, cum ar fi uscăciunea și congestia.

O opțiune fantastică pentru a crește umiditatea din locuința dumneavoastră este un umidificator de cameră. Aceste dispozitive sunt la îndemână, mai ales în timpul sezonului de iarnă sau al gripei.

Dar ce face un umidificator de cameră? Poate ajuta în cazul unei răceli? Care sunt beneficiile? Suntem aici pentru a vă răspunde la toate întrebările dvs. despre umidificatoare.

Cum funcționează un umidificator?

Umidificatoarele emit vapori de apă sau aburi în aer pentru a crește nivelul de umiditate. Sunt dispozitive simple, cu un rezervor pentru a ține apa și o bază de control. Există cinci tipuri principale de umidificatoare:

1. Ceață caldă sau rece, cu ultrasunete

Acest umidificator de cameră creează o ceață fină, care este emisă în aer și se evaporă la scurt timp după aceea. Are în componență o mică diafragmă metalică care vibrează la o viteză ultrasonică - de unde și numele. În consecință, creează particule mici de apă care formează ceața.

În funcție de model, unele vor încălzi apa până la 40 grade Celsius, creând o ceață caldă. Altele rămân reci, emițând o ceață rece. Unele umidificatoare de cameră mai high-end oferă opțiunea de ceață caldă sau rece.

2. Vaporizatorul

Acesta conține un element de încălzire care fierbe apa pentru a crea abur, care este apoi eliberat în aer. Aburul ar trebui să se răcească în momentul în care ajunge la dumneavoastră. Cu toate acestea, abțineți-vă să stați prea aproape de dispozitiv în timpul funcționării - și țineți copiii și animalele de companie la distanță.

3. Evaporative

Umidificatoarele evaporative atrag aerul uscat peste sau prin intermediul unor fitiluri umede din rezervor. Apa din rezervor va începe să se evapore și, pe măsură ce vaporii cresc, aerul umed este suflat înapoi în cameră. În timpul procesului, căldura este eliminată din aer, rezultând un aer mai rece care este emis înapoi în cameră.

4. Purificatorul

Aceste dispozitive funcționează simultan pentru a purifica aerul, precum și pentru a-l umidifica. Ele funcționează prin aspirarea aerului și „spălarea" acestuia cu ajutorul unor discuri sau covorașe rotative.

Pe măsură ce aerul este spălat, particulele mari de praf, polen și alte impurități sunt îndepărtate. Purificatoarele produc o ceață curată și răcoroasă care crește eficient umiditatea.

5. Pentru întreaga casă

Un umidificator pentru întreaga casă poate umidifica întreaga locuință în același timp. Există diferite tipuri, inclusiv evaporative și modelul cu aburi, mai scumpe. Acestea sunt instalate direct în sistemul dvs. HVAC (climatizare centralizată).

Cum se măsoară umiditatea?

Atunci când măsurăm umiditatea, folosim adesea un termen numit „umiditate relativă". Umiditatea relativă este raportul dintre umiditatea care se găsește în aer în comparație cu câtă umiditate poate reține aerul. Temperatura joacă un rol important în ceea ce privește nivelul de umiditate, deoarece aerul cald poate reține mai multă umiditate în comparație cu cel rece - așadar, atenție la cât setați acel termostat de centrală.

Un higrometru este utilizat în mod obișnuit pentru a măsura umiditatea relativă a unei încăperi. De obicei, există dispozitive separate pentru utilizare în interior și în exterior. Higrometrele măsoară temperatura și nivelul de umiditate pentru a vă oferi rezultate exacte, cum ar fi o umiditate de 40%.

Ce influențează nivelul de umiditate?

Trei factori pot afecta nivelurile de umiditate din locuința dumneavoastră:

Temperatura: Așa cum am menționat mai sus, atunci când temperatura aerului crește, cu atât mai multă umiditate poate reține, crescând în consecință umiditatea. Pe de altă parte, pe măsură ce se răcește, aerul nu poate reține la fel de multă umiditate, făcându-l mai uscat.

Ventilația: Utilizăm sistemele noastre de ventilație pentru a îmbunătăți aerul din interior prin eliminarea aerului cald și înlocuirea acestuia cu aer proaspăt. O ventilație necorespunzătoare poate duce la umezeală și mucegai pe măsură ce umiditatea și temperatura cresc.

Casa dvs: Atât etanșeitatea cât și materialele de construcție ale casei dvs. vor avea un impact semnificativ asupra umidității. O bună etanșeitate vă permite să controlați mai bine temperatura și ventilația. Unele materiale de construcție, cum ar fi betonul armat, pot îngreuna controlul condensului. În comparație, materialele mai noi, cum ar fi fibra de celuloză pe bază de lemn, absorb umiditatea.

Care sunt beneficiile umidificatoarelor?

În timpul iernii, aerul are tendința de a fi rece și uscat, buzele crăpate și pielea descuamată sunt afecțiuni des întâlnite. Cu toate acestea, cu umidificatoare Philips sau de la altă marcă, puteți trece prin iarnă fără să vă simțiți lipsiți de umiditate. Iată câteva beneficii ale umidificatoarelor:

Împiedică sforăitul

Fie că sunteți cel care sforăie sau persoana care trebuie să îl asculte toată noaptea, poate fi foarte frustrant. Dacă aveți tendința de a respira pe gură în timp ce dormiți, probabil că vă veți trezi cu o senzație de uscăciune.

Pune în funcțiune un umidificator de cameră pe timp de noapte pentru a vă ajuta să vă calmați gâtul și nasul de la uscăciune. Acesta vă va ajuta să dormiți mai confortabil, reducând în același timp la minimum sforăitul.

Benefic pentru casă

Dacă aveți podele sau mobilier din lemn, menținerea umidității în echilibru poate ajuta lemnul să dureze mai mult. În plus, dacă aveți plante de apartament, acestea vor beneficia de un pic de umiditate suplimentară în aer.

Previne apariția staticii

Ați observat vreodată cât de creț poate deveni părul dvs. în timpul iernii? Sau observați electricitatea statică atunci când scoateți cearșaful din pat? Condițiile uscate din casa dvs. pot cauza acest lucru.

Electricitatea statică nu este doar enervantă, ci poate fi și periculoasă dacă se acumulează, deoarece poate deteriora anumite aparate electronice. O umiditate mai mare poate ajuta la prevenirea sau diminuarea electricității statice.

Comentarii Facebook