Coronavirus: Distanțarea socială ar putea salva milioane de vieți, afirmă un studiu


Pandemia Covid-19 ar putea ucide până la 20 de milioane de oameni în toată lumea în acest an, deși oamenii iau măsuri pentru a-și reduce contactele sociale, conform unui model matematic dezvoltat de cercetătorii de la Imperial College din Londra.

Modelul cercetătorilor a indicat faptul că, dacă nu s-ar lua deloc măsuri de distanțare socială, boala ar putea ucide până la 40 de milioane de oameni în întreaga lume, dar acest lucru ar putea fi redus la jumătate, dacă oamenii și-ar reduce întâlnirile sociale cu 40% și vârstnicii și-ar reduce interacțiunile cu 60%.

Cercetătorii au mai spus că măsurile mai agresive ar putea reduce numărul morților și mai mult și au avertizat că guvernele vor trebui să ia ”decizii provocatoare” în săptămânile și lunile următoare, cu privire la măsurile de distanțare socială și la durata acestora.

Aceștia au calculat că, dacă distanțarea socială chiar mai dură, pe scară largă, ar fi fost implementată timpuriu și susținut - prin reducerea cu 75% a contactelor personale - s=ar fi putut salva 38,7 milioane de vieți.

În studiul lor, care a fost publicat vineri, cei de la Imperial College din Londra au inclus o serie de scenarii, cum ar fi ceea ce s-ar fi întâmplat dacă lumea nu ar fi luat măsuri pentru a ține sub control noul coronavirus, care a infectat acum peste 700.000 de oameni și a provocat peste 34.000 de decese.

Modelul a inclus și două scenarii care au la bază distanțarea socială, care ar genera o epidemie cu un vârf unic și mai multe scenarii pentru suprimarea răspândirii bolii.

Singurele abordări care pot preveni eșecul sistemului de sănătate în lunile următoare sunt probabil măsurile intense de distanțare socială, care sunt în prezent implementate în multe dintre cele mai afectate țări”, arată studiu, citat de koreatimes.co.kr.

Aceste intervenții vor trebui probabil menținute la un anumit nivel în tandem, alături de niveluri ridicate de supraveghere și izolare rapidă a cazurilor”.

Proiecțiile Imperial College au arătat că țările cu venituri mai mari ar reduce mult numărul victimelor și presiunea pe sistemele proprii de sănătate, dacă ar adopta măsuri mai stricte de distanțare socială. 

Studiul a spus că distanțarea socială intensivă a fost mai eficientă atunci când a fost implementată mai devreme. În plus, va trebui menținută într-o oarecare măsură până când vaccinurile sau un tratament eficient vor fi disponibile.

Un studiu separat realizat de economiști de la Universitatea Pennsylvania, Universitatea Shanghai Tech și Universitatea Chineză din Hong Kong, a estimat că ar fi fost cu 65% mai multe cazuri Covid-19 în 347 de orașe chineze, dacă orașul Wuhan nu ar fi fost  izolat. Cercetarea lor a fost publicată pe rețeaua de cercetare în științe sociale, săptămâna trecută, pentru a fi analizată și revizuită de colegii lor.

Cercetătorii de la London School of Higiene and Tropical Medicine au proiectat că măsurile de distanțare fizică la Wuhan ar fi cel mai eficiente dacă revenirea oamenilor la muncă ar fi amânată până la începutul lunii aprilie.

În studiul lor publicat în The Lancet, săptămâna trecută, cercetătorii au spus că măsurile au făcut să reducă numărul de cazuri de boală. Studiul a spus că un al doilea vârf de cazuri, care ar putea apărea la sfârșitul lunii august, ar putea fi amânat cu două luni, dacă închiderea școlilor și locurilor de muncă s-ar face spre finalul lunii aprilie. 

Oficialii chinezi au anunțat că Wuhan urmează să-și ridice măsurile de blocare pe 8 aprilie.

Comentarii Facebook