COD RUTIER 2023. Închisoare directă pentru șoferii băuţi sau fără permis care au provocat un accident mortal


Camera Deputaților a adoptat proiectul legislativ care prevede că şoferii băuţi, drogaţi sau fără permis, care au făcut un accident rutier mortal, să fie pedepsiţi cu închisoarea.

Judecătorii nu vor mai ține cont în pedepsele emise de situația lor personală,  antecedentele penale sau dacă sunt la prima abatere.

COD RUTIER 2023. Inițiativa senatorului social-democrat Robert Cazanciuc, cunoscută ca Legea Anastasia, este în memoria fetiţei de patru ani care a fost omorâtă de o şoferiţă fără permis, anul trecut, chiar de Ziua Copilului.

Judecătorii nu vor mai putea da sancțiuni cu suspendare în cazuri de accidente mortale din culpă. 

Astfel, din momentul intrării în vigoare a legii, șoferii inculpați găsiți vinovați de ucidere din culpă și de conducere fără permis sau sub influența alcoolului sau substanțelor psihoactive vor executa pedeapsa în regim penitenciar, indiferent de cuantumul pedepsei rezultante.

COD RUTIER 2023. Conducerea sub influența alcoolului, faptă care a generat moartea unei persoane, trebuie să se situeze în pragul legal al unei infracțiunii pentru a se ajunge la condamnarea inculpatului cu executare. Dacă șoferul este sub influența alcoolului, dar în limite contravenționale – adică sub 0,80 g/l alcool pur în sânge și are loc un accident mortal, atunci șoferul poate beneficia de suspendarea executării pedepsei, acest lucru rămânând la aprecierea judecătorului.

Pentru cei prinși drogați la volan, nefiind un prag al acestor substanțe în sânge, indiferent de consum, în caz de accident mortal, șoferul va ajunge după gratii.

COD RUTIER 2023. Anastasia a murit de Ziua Copilului, de un autoturism condus de o femeie care nu avea permis. ”Ar fi singura mea alinare în momentul de faţă, acum, pentru că dacă nu s-a făcut dreptate pentru sufleţelul Anastasiei, dacă s-ar face legea şi ar fi aprobată ar fi singura mea alinare. Că s-a putut face ceva pentru fetiţa mea. Sa fie mai aspră, dar să fie corectă. Viaţa Anastasiei, în momentul ăsta, costă doar 300 de ore în folosul comunităţii. Atât!”, a spus tatăl Anastasiei, la aflarea sentinței prin care judecătorii apreciau că cea de la volan se face vinovată numai de conducere fără permis.

Comentarii Facebook