Ce țară europeană propune ca toți cetățenii săi să presteze un an de muncă neplătită, în folosul statului


Germania propune ca toți cetățenii ei să muncească gratis, timp de un an, în folosul comunității, din dorința de a dezvolta solidaritatea socială. 

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier s-a declarat duminică în continuare în favoarea ideii unui an obligatoriu de muncă în folosul comunităţii, în pofida criticilor pe care propunerea sa le-a generat.

Avem nevoie de noi modele în care să putem aduce tineri şi bătrâni în dialog şi să exersăm convingerea că trebuie să fim prezenţi şi pentru ceilalţi”, a declarat Steinmeier pentru postul de stat ARD, potrivit Agerpres. Propunerea a fost determinată de convingerea sa că societatea are nevoie de un sentiment reînoit al coeziunii, a explicat președintele german. „Rămân la convingerea mea: va fi dificil dacă nu ne creăm oportunități de a practica simțul comunității”

„Toţi să facă o dată în viaţă lor ceva pentru alţi oameni care le sunt străini”

În această vară preşedintele Steinmeier a iniţiat o dezbatere despre un an obligatoriu de serviciu în folosul comunităţii, propunere care a stârnit multe critici. Tinerii, în special, resping caracterul său obligatoriu. În ceea ce priveşte criticile din partea noii generaţii, preşedintele a subliniat că „în mod deliberat nu am propus-o doar tinerilor”.

În opinia lui Steinmeier, nu este obligatoriu nici ca perioada de serviciu să fie de un an. Singurul lucru care este important ca „toţi să facă o dată în viaţă lor ceva pentru alţi oameni care le sunt străini”.

Acest lucru se aplică şi persoanelor în vârstă, a spus preşedintele, adăugând că este deschis la sugestii alternative. „Dacă există idei mai bune decât cele ale perioadei obligatorii, sunt bucuros să le discut. Singurul lucru pe care nu îl vreau este ca această dezbatere să se încheie din nou fără să se întâmple nimic”.

Preşedintele german a cerut săptămâna trecută poporului, să lupte pentru valorile democratice, mai informează dpa. „Trebuie să ne protejăm şi să ne apărăm democraţia, trebuie să ne protejăm mai bine, atât pe plan extern, cât şi pe plan intern. Nu trebuie să permitem ca democraţia noastră şi instituţiile sale să fie slăbite şi subminate de duşmanii democraţiei!”, a declarat preşedintele Steinmeier la o ceremonie organizată la Munchen pentru a marca aniversarea vârstei de 90 de ani a Charlottei Knobloch.


Comentarii Facebook