Ce spun meteorologii români despre norul de fum, apărut după incendiul de la Cernobîl. Ce arată indicele de radioactivitate


Autorităţile din România afirmă că nu au fost înregistrate modificări ale radioactivităţii factorilor de mediu, în urma incendiului de litieră de pădure din apropiere de Cernobîl. Joi, tendinţa de deplasare a norului de fum era către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei - zona Odessa şi nordul Mării Negre, iar din noaptea de joi spre vineri fumul s-a deplasat spre estul Ucrainei.

Valorile înregistrate în ultimele 24 de ore se situează în domeniul de variaţie al fondului natural specific acestei perioade. Monitorizarea atentă a evoluţiei situaţiei radioactivităţii mediului, coroborată cu direcţia curenţilor de aer, va continua", a precizat Ministerul Mediului, potrivit news.ro.

Conform sursei citate, având în vedere simulările modelelor numerice rulate de Administraţia Naţională de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, pe parcursul zilei de joi, se apreciază că direcţia dominantă a vântului va fi dinspre nord-nord-vest către sud-sud-vest, astfel că tendinţa de evoluţie a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei - zona Odessa şi nordul Mării Negre. Vântul va sufla în general moderat, cu viteze la rafală de până la 40...45 km/h.

Comentarii Facebook