Miercuri 24 Aprilie

Ce modificări anunță Tudorel Toader la OUG 7, care a dus justiția în GREVĂ


Sefa CSM, judecătorul Lia Savonea, a anunţat că ministrul Justiției, Tudorel Toader, va renunța la articolele din controversata Ordonaţă de Urgenţă 7.

Potrivit proiectului de modificare trimis la CSM, Tudorel Toader va renunța la o parte din prevederile din OUG 7, dar nu la ordonanța în totalitate, așa cum cer magistrații. Se va renunța la prevederea care stipulează că procurorii de rang înalt vor fi numiţi numai din rândul procurorilor, cu avizul Secţiei de procurori din CSM, nu al Plenului CSM.

Se elimină articolul care prevedea posibilitatea excluderii din magistratură a judecătorilor și procurorilor pe motiv de pierdere a bunei reputaţii. Magistrații au contestat prevederea pentru că era abuzivă, nefiind clar cine va decreta că un judecător și-a pierdut reputația. 

Șefei CSM, judecatorul Lia Savonea, a spus că instituția pe care o conduce va anunța săptămâna viitoare dacă acceptă modificările și se termină greva.

"Am primit de la Ministerul Justiţiei proiectul de ordonanţă de urgenţă care modifică mai multe texte din OUG 7/2019. Sunt puţine şi foarte importante. Se revine la forma anterioară a articolului 54 din Legea 303/2004, respectiv procurorii de rang înalt vor fi numiţi numai dintre procurori şi numai cu avizul Secţiei pentru procurori, nu cu avizul Plenului. De asemenea, se propune abrogarea articolului 57 alineatul 7 indice 1, care interzicea delegarea în funcţii de vârf de la nivelul Parchetelor. Totodată, se elimină ca posibilitate de excludere din magistratură a judecătorilor şi procurorilor - cazul pentru neîndeplinirea bunei reputaţii. Se revine la forma anterioară a textelor care vizează salarizarea specialiştilor IT şi se abrogă un text care era tranzitoriu privind delegarea în funcţii de conducere de nivel înalt din Parchete", a declarat Savonea.

Comentarii Facebook