Marti 27 Iulie

Sociolog: Românii emigrează și caută stima de sine. Când te duci la ghişeu, te apleci. Aia nu e stimă de sine!


Sute de mii de români au plecat în ultimii ani în caăutarea unei vieți mai bune. Aproape jumătate dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 35 de ani se gândesc serios să-şi creioneze viitorul peste hotare.

Embrionii de schimbare se văd, văd tineri care nu mai vor să stea cu capul plecat, ies la bătălie. Marea pierdere a României e că pleacă clasa de mijloc, cea care caută calitatea vieţii mai bune”, a explicat sociologul Gelu Duminică, la Digi24.

Când senzaţia românilor e că toţi sunt o apă şi-un pământ, cea mai simplă reacţie e să pleci. De foarte multe ori oamenii cedează. Dar acum stăm bine faţă de ce va să fie. Încă din 2009 spuneam în raportul comisiei prezidenţiale ce se va întâmpla, se puteau face foarte multe”, a spus sociologul.

Potrivit lui Gelu Duminică, încep să se vadă ”embrionii de schimbare”, întrucât sunt tot mai mulţi tineri care nu mai vor să stea cu capul plecat, vor să iasă ”la bătălie”, înfiinţează partide, gruprui civice, care nu mai vor să plece. Este vorba despre generaţia care înţelege de ce lupta trebuie continuată, a adăugat sociologul.

Marea pierdere a României e că pleacă clasa de mijloc, care caută calitatea vieţii mai bune. Foarte mulţi dintre cei care pleacă nu mai au nevoile primare, ci pe cele de apartenenţă la grup, dar nu grupul de oameni cu cap plecat, au nevoie de stima de sine – când te duci la ghişeu trebuie să te apleci, aia nu e stimă de sine”, a subliniat Gelu Duminică.

Situaţia va deveni critică în 2030, când generatia decreţeilor iese la pensie.

Generaţia decreţeilor iese la pensie şi, de atunci, ne ia dracu pe toţi. E cea mai numeroasă generaţie, o să fie cam 1 la 5 pensionari. Acum avem taxare de 50%. Impactul legii pensiei în 2021 este de 20 de miliarde de euro, cam 10% din PIB. Dacă punem şi legea salarizării unice, cu impactd e 7 miliarde de euro, avem 27 de miliarde de euro impact în 2021. Nu are cum să ţină. Toate ţările din jurul nostru şi-au ajustat politicile legate de pensie”, a conchis sociologul.

Comentarii Facebook