Ce facturi au plătit cei care au folosit aerul condiționat: ”Ne-am răcorit, acum plătim de ne trec fiorii”


În zilele toride cei care au pornit aparatele de aer condiționat au trăit în răcoare, dar și facturile le dau fiori reci.  La fiecare grad de răcoare facturile au sărit cu 8%.

Cornel Bodea, Centrul Român de Energie, a spus că ”trebuie să ne aşteptăm la două fenomene. Factura o să vină mai mare, pentru că înregistrăm un consum mai mare. Şi există riscul ca anumiţi consumatori să depăşească plafoanele şi să intre într-o altă zonă de plafonare”.

Un client din Târgu Jiu care plătea în iunie 46 de lei şi care beneficia de plafonul de 68 de bani pe kWh, are acum de achitat peste 100 de lei, la un preţ de 80 de bani pe kWh.

Alt cosumator din Bucureşti are, pentru august, o factură peste 300 de lei, în contextul în care în iulie avea de plătit doar 165 de lei. Şi nu sunt singurele exemple.

Corina Murafa, expert Energie, a spus că ”o persoană singură, care locuieşte într-un apartament cu două camere în Bucureşti, la ultimul etaj, a primit o factură de 650, aproape 700 de lei pentru luna iulie, în condiţiile în care înainte avea factură care nu depăşea 120 de lei. A folosit aerul condiţionat, asta pentru că e imposibil de stat la etajul 4. În plus, foloseşte şi boiler, pentru că n-a fost apă caldă”.

Nota de plată e tot mai mare pe măsură ce am ţinut aparatul pornit mai mult timp. Într-o lună, spre exemplu, aparatul a consumat şi peste 350 de kWh.

Adi Vintilă, specialist energie, a explicat că ”dacă am folosi aparatul 30 de zile ţinând cont de o funcţionare de opt ore pe zi, asta ar înseamna un cost suplimentar de peste 460 de lei pe lună din bugetul nostru, cost suplimentar faţă de costul facturii pe care îl avem. 03.40 La o temperatură de 23-24 de grade Celsius”.

Cu fiecare grad în minus setat la aerul condiţionat, consumul de energie a crescut cu 8%.

Peste 30% din gospodăriile din România au cel puţin un aparat de aer condiţionat. Cele mai multe locuinţe dotate cu aer condiţionat sunt în Capitală, peste 70%. 

Sursa. Observatornews.ro

Comentarii Facebook