Miercuri 6 Iulie

Ce face și cum se simte Ion Iliescu, la 91 de ani? Fostul președinte își serbează azi ziua de naștere


Născut la data de 3 martie 1930, în municipiul Oltenița, județul Călărași, Ion Iliescu a fost primul președinte al României, după revoluția din 1989. Cu toate acestea, el s-a retras din viața publică de câțiva ani de zile. Ce face acum Ion Iliescu?

Ce face și cum se simte Ion Iliescu, la 91 de ani

Ziua de 3 martie este o zi mare pentru fostul președinte, deoarece își serbează ziua de naștere. Încă de la o vârstă fragedă, Ion Iliescu a fost foarte interesat de politică. Așadar, în 1948 el a pus bazele Uniunii Asociațiilor Elevilor din România, organizată după modelul uniunilor ale studenților de peste hotare.

De asemenea, Ion Iliescu a fost ministru încă din anii ’60. Mai exact, între anii 1967 și 1971, Iliescu a fost ministru pentru pentru problemele tineretului, iar mai apoi, pentru o perioadă de șase luni fostul președinte al României a ocupat funcția de secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Român.

Ion Iliescu a devenit președintele României în mai 1990

După revoluția din decembrie 1989, Ion Iliescu a devenit președintele României, fiind ales la 20 mai 1990 și instalat în funcție la 20 iunie. La primele alegeri de acest fel din România, cele din 27 septembrie 1992, Ion Iliescu a obținut mandatul de președinte după al doilea tur de scrutin, din 11 octombrie 1992. Fostul președinte a câștigat alegerile cu 61,5% din voturi și a fost instalat oficial în funcție, la 30 octombrie 1992.

Ce face acum Ion Iliescu?

După ce s-a retras din viața publică, Ion Iliescu nu mai fost văzut de când a fost chemat la Parchetul General în contextul Dosarelor Mineriadei. Potrivit unor surse din anturajul fostului președinte al României, Ion Iliescu se simte bine și trăiește liniștit alături de soția s-a Nina. Cu toate acestea, se pare că nu va avea loc o petrecere specială de ziua sa.

Domnul Iliescu este foarte bine, liniștit, își trăiește bătrânețea alături de soția sa. A fost un an extrem de dificil pentru domnia sa, ținând cont de pandemia de coronavirus. Au preferat să stea retrași, să limiteze cât de mult ieșirile, dar și vizitele. Nu va exista nicio petrecere specială, ci va fi alături de soția sa, Nina. Poate doar câțiva prieteni, foarte, foarte apropiați”, au dezvăluit sursele apropiate lui Iliescu, pentru Libertatea.

Ce pensie încasează Ion Iliescu?

Fostul președinte al României încasează lunar o pensie în valoare de 3.916 lei. Cu toate acestea, Iliescu mai primește și o indemnizație pentru ocuparea funcției de președinte, în valoare de 5.331 de lei. Pe lângă acestea, potrivit ultimei declarații de avere, el mai deține și câteva tablouri și mici obiecte de artă. Așadar, se poate spune că fostul președinte își poate duce bătrânețile liniștit.


Comentarii Facebook