Duminica 24 Septembrie

Cât plătește Poliția Română pentru o zi de filaj


Echipele de filaj ale Direcției de Operațiuni Speciale lucrează în mod secret, dar nota de plată pentru aceste activități se regăsește la finalul deciziilor de condamnare din toate dosarele.

Polițiștii Direcției de Operațiuni Speciale (DOS) din cadrul Poliției Române sunt implicați în majoritatea dosarelor care privesc destructurarea unor clanuri violente ori a unor grupări importante specializate în comiterea de fapte asimilate criminalității organizate, cum sunt traficul de droguri, de persoane sau comiterea de infracțiuni informatice.

Conform unor surse citate de Gândul cel mai ieftin este filajul pedestru, când subiectul este urmărit de persoane care merg pe jos. Aceste situații sunt, însă, rare, drept pentru care, o zi de filaj are un preț mediu de aproximativ 800 de euro.

În realitate, filajele sunt mult mai complexe, astfel că prețul pentru o zi poate ajunge și la 4.000 de euro, dacă este nevoie de ridicarea unei drone sau închirierea unor camere de hotel. Costurile cresc și dacă anchetatorii au mai puține informații și cei care fac filajul trebuie să colecteze date de supraveghere operativă.

Spre exemplu, în dosarul care a dus la destructurarea grupării condusă de temutul traficant de droguri Marian Bejan, care ajunsese să controleze vânzarea de cocaină în cele mai importante cluburi din București, costurile cu supravegherea operativă au fost calculate de procurorii DIICOT la peste 32.000 de euro.

Comentarii Facebook