Joi 21 Ianuarie

Cât de legal este să îţi ia temperatura paznicul la intrarea în magazin. Află adevărul


Avocaţii au fost consultați pentru a-și spune părerea despre legalitatea prelevării temperaturii de agenţii de pază sau jandarmii la intrare în magazine sau alte instituții.

Avocatul Cosmina Cerva a spus că: ”Procedura prin care jandarmii, paznicii sau bodyguarzii măsoară temperatura corporală a cetăţenilor la intrarea în spaţiile comerciale şi instituţiile publice reprezintă un abuz. Pe lângă faptul că se încalcă prevederile Constituției (Art. 22 alin. Nimeni nu poate fi supus torturii şi nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant), Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (Încălcarea dreptului la viaţă privată din punct de vedere al informaţiilor referitoare la sănătatea persoanei), putem vorbi şi de infracţiunea prevăzută de art. 348 Cod penal - exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi”.

Având în vedere că măsurarea temperaturii corporale  este folosită în scop medical, se impune prezenţa cadrelor medicale autorizate în acest sens”, mai spune avocatul, conform Mediafax. 

Avocatul Cristian Ene: ”Măsurarea temperaturii nu reprezintă o prelevare a unei date cu caracter personal ce să conducă ulterior la identificarea persoanei de la care s-a prelevat, deoarece autoritățile nu solicită numele si prenumele sau CNP -ul persoanei verificate. Nu trebuie cuiva pregătire de specialitate pentru a citi un termometru”. 

.

Comentarii Facebook