Care sunt scenariile nucleare posibile, după amenințările lansate de Putin - Analiză Washington Post


Vladimir Putin a amenințat că, dacă va fi nevoie, va folosi arsenalul nuclear. Afirmațiile au stârnit îngrijorare în cancelariile lumii civilizate.

Primul scenariu la care ar putea recurge Rusia este folosirea unei arme nucleare pete o zonă nelocuită, precum Marea Neagră, conform analistului, care a adăugat că Occidentul „va da înapoi” în acest caz. Deși explozia nu ar necesita un răspuns nuclear al SUA, președintele american Joe Biden ar putea cere izolarea internațională a Rusiei și noi sancțiuni și avertismente extrem de dure ar fi lansate. Însă, Cirincione a spus că Rusia nu ar recurge la acest scenariu pentru că „nu este suficient de șocant”, conform washingtonpost.com.

Al doilea scenariu prevede folosirea unei arme nucleare „cu randament redus” de către Rusia, asupra unei ținte militare ucrainene, iar explozia ar putea ucide mii de oameni și ar produce pagube importante. În acest caz, Kremlinul ar putea ordona folosirea unei focoase nucleare de 10 kilotone, iar expertul consideră puterea ei ca fiind mică, având în vedere că bomba care a distrus Hiroshima avea 15 kilotone, iar focoasele Rusiei și Statelor Unite au în general între 100 și 1.000 de kilotone. Cirincione consideră că acest scenariu este „cel mai probabil” și că nu ar necesita un răspuns al SUA, însă ar crește ajutorul oferit Ucrainei și ar putea conduce la lovituri ale NATO sau SUA asupra unităților ruse care au lansat atacul.

Sub al treilea scenariu, Putin ar putea ordona folosirea unei arme nucleare cu randament mare, de 50 sau 100 de kilotone, adică de până la șase ori mai mare decât bomba de la Hiroshima. Zecii de mii de oameni ar muri și ar fi produse pagube masive și radiații. Expertul crede că, în acest caz, SUA și NATO ar putea folosi arme convenționale „puternice” pentru a ținti forțele ruse din ucraina și unitățile de atac și ar putea recurge la atacuri cibernetice de amploare.

Ultimul și cel mai puțin probabil scenariu este un atac nuclear asupra NATO, care este însă inclus în doctrina rusă de primă utilizare a armelor nucleare. Atacul ar viza statele din Europa Centrală și, dacă armele folosite ar fi de randamentul celor din al treilea scenariu, ar provoca un nivel de distrugere unui stat NATO nemaivăzut de la al Doilea Război Mondial. Acest lucru ar putea declanșa un răspuns nuclear sau un atac convențional pentru eliminarea lui Putin sau a armelor asupra cărora are control, pentru a preveni un atac ulterior.

„Acestea sunt scenarii oribile de luat în considerare. Dacă ești îngrijorat, ai reacția potrivită”, a concluzionat Cirincione.

Comentarii Facebook