Bărbații care au scos ursuleții din bârlog și i-au aruncat în zăpadă riscă pedeapsa cu închisoarea


Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat pentru Digi24 că, din primele informații, puii de urs ar fi fost lăsați acolo de bărbații care i-au scos din bârlog și i-au aruncat în zăpadă. Acesta a mai precizat că reprezentanții gărzii de mediu s-au deplasat în zona respectivă, o zonă greu accesibilă, pentru a găsi ursuleții.

Am aflat din raportul pe care l-am primit și ce am vorbit cu conducerea IPJ Neamț că azi dimineață a fost sesizată atât IPJ Neamț cât și IPJ Harghita. Locul este în județul Harghita și a fost transferată ancheta acolo. Nu se știe în care zi s-a întâmplat incidentul. Din primele declarații oamenii spun că au lăsat ursuleții acolo la fața locului. Garda de mediu se deplasează la fața locului și în cursul zilei vom avea răspunsurile. Este o zonă greu accesibilă, nu există semnal la telefon. Așteptăm să aflăm informații de la ei”, a declarat ministrul Mediului, conform digi24.ro

Bărbații care au scos ursuleții și i-au aruncat în zăpadă au fost identificați și audiați:

Sunt bărbați cu vârsta între 35 și 51 de ani. S-a întocmit dosar penal în care efectuăm cercetări ca să stabilim ce și cum s-a întâmplat. Ei riscă inclusiv pedeapsa închisorii, dacă dosarul ajunge în instanță”, a explicat Gheorghe Filip, purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita.

VIDEO - Trei bărbați au scos puii de urs din bârlog și i-a aruncat în zăpadă

Trafic cu pui de urs, pentru piața neagră din Rusia

De asemenea, apar informații despre traficul cu pui de urs pentru piața neagră din Rusia. Anchetatorii iau în calcul inclusiv varianta traficului ilegal.

ONG-ul Casa Patrocle, cel care a sesizat autoritățile în cazul imaginilor cu puii de urs scoși din bârlog susține că a primit sesizări cu privire la traficul ilegal de pui de urs:

Am primit zeci de mesaje în care multe persoane mi-au spus că există un trafic real de pui de urs către piața din Rusia”, susțin reprezentanții ONG-ului.

Nu am primit niciodată asemenea informații, nici de la organele de anchetă, nici de la structurile din subordinea ministerului. O să cer organelor de anchetă penală dacă au fost sesizate pentru acest lucru în trecut. Verificăm, pentru că ar fi extrem de grav dacă ar exista o rețea de crimă organizată. Aici competențele se duc către DIICOT”, a mai declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.


Comentarii Facebook