Duminica 28 Aprilie

Atenție, a apărut o nouă „campanie” de phishing pe rețelele de socializare! Utilizatorii Facebook, vizați de hoții de date - FOTO


O nouă campanie de phishing, care îi vizează pe utilizatorii Facebook a apărut în România. 

Astfel, infractorii cibernetici vor încerca să vă obțină datele, folosindu-se de diferite metode, în mesajele private, anunță Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Obiectivul inițial al atacatorilor este de a panica utilizatorul că își poate pierde accesul la pagină. Motivul invocat se referă la o presupusă încălcare a politicilor Facebook.

Pentru a depune o contestație la suspendare, este sugerată accesarea unui link din mesaj, care, în cele din urmă va redirecționa către o pagină de phishing, dar există și posibilitatea ca atacatorii să schimbe tactica și să încerce răspândirea de #malware în schimb.

Fără o analiză atentă a provenienței mesajului și a detaliilor din notificare, astfel de campanii pot fi convingătoare. Verificați mereu sursa mesajului primit, înainte de a face orice acțiune!

Recomandarea echipei DNSC este, în primul rând, să nu acționați pripit în mediul online, să vă acordați un răgaz pentru a analiza situația fără a cădea pradă emoțiilor și să citiți cu mare atenție textul mesajelor sau a notificărilor pe care le primiți.

Dacă suspectați că un mesaj poate reprezenta de fapt o înșelătorie, nu răspundeți și nu faceți clic pe link! Raportați astfel de tentative rețelei sociale, dar și către DNSC (telefon 1911 sau alerts@dnsc.ro)

În cazul în care ați căzut în capcană și ați pierdut accesul la contul de social media,DNSC recomandă următorii pași:

1. Intră la adresa https://www.facebook.com/login/identify

 2. Introdu adresa de e-mail cu care te-ai înregistrat sau numărul de telefon 

3. Urmează pașii de pe ecran pentru a reseta parola contului 


Poți cere ajutorul unui prieten. Ce ai de făcut ? 

1. Roagă-l pe prietenul tău să caute contul tău 

2. Intră pe contul tău. În partea dreaptă ai să vezi trei puncte (...) 

3. Fă clic pe ele și o să apară un meniu 

4. De acolo alegi Primește ajutor sau raportează 

5. Aici alegi una din variante și urmezi pașii 


Activități suspecte în contul tău 

Dacă vezi orice activitate pe care nu o recunoști în contul tău, este un indiciu că acesta ar fi putut fi compromis, iar atacatorii au acces la el. 

Dacă observi schimbări ca: numele, ziua de naștere, adresa de e-mail sau parola se schimbă brusc; solicitările de prietenie din contul tău sunt trimise persoanelor pe care nu le cunoști; mesajele pe care nu le-ai scris sunt trimise din contul tău; postări pe care nu le-ai creat apar pe cronologia ta, și  încă poți accesa contul, urmează acești pași:

1. Accesează profilul tău de Facebook și caută Setări și confidențialitate, apoi Setări

2. Apasă pe Parolă și securitate pentru a vedea Schimbă parola

3. Introdu parola actuală, apoi introdu o parolă nouă (de minim 6 caractere, care sa cuprindă litere, cifre și caractere speciale)

4. Ar fi bine să folosești mai mult de 10 caractere. Un exemplu bun de parolă: !miplac35am3rglaMare (Îmi place Să merg la Mare)

5. Apasă pe Schimbă parola Verifică dacă contul tău de Facebook a fost piratat


Cum poți verifica dacă ai fost piratat?

Urmează acești pași pentru a afla dacă altcineva s-a conectat la contul tău de Facebook:

1. Accesează profilul tău de Facebook și caută Setări și confidențialitate apoi Setări

2. Apasă pe Parolă și securitate pentru a vedea Unde te-ai conectat apoi Vedeți tot (pe mobil) și verifică dacă recunoști dispozitivele care apar în listă

3. Dacă vezi un dispozitiv pe care nu îl recunoști, apasă pe numele dispozitivului, apoi pe Selectează dispozitivele de pe care vrei să te deconectezi

4. Bifează dispozitivele pe care vrei să le deconectezi, apoi click pe Deconectare

419755128_751322700361575_1471612470187030251_n.jpg

419890270_751322733694905_774731557902763168_n.jpg

Comentarii Facebook