Armata rusă trage cu muniție brutală. Ce sunt „flechettes”, proiectil folosit rar de armatele moderne. „Sunt peste tot”


Armata Rusieii folosește în Ucraina obuze în care au încărcat cuie, interzise în zonele locuite de civili. Inventată în Primul Război Mondial, acest tip de muniție este rar utilizat de armatele moderne, potrivit CNN

Numite „flechettes”, adică „săgeți mici” în limba franceză, aceste proiectile ascuțite, lungi de câțiva centimetri, au fost inventate în Primul Război Mondial, când aliații le-au folosit pentru a elimina cât mai mulți soldați inamici. Cuiele sunt introduse în obuze care sunt trase de tancuri. Când obuzul este detonat, mii de proiectile sunt pulverizate pe o arie largă.

Obuzele „flechettes” nu sunt interzise propriu-zis. În schimb este interzisă de dreptul umanitar internațional folosirea lor în zonele locuite de civili pentru că sunt nediscriminatorii. Provoacă răni grave în corp și pot fi letale.

cuie in casa.jpg

Folosirea acestor tipuri de muniții este interzisă în zona unde există civili

Statele Unite le-au folosit în timpul războiului din Vietnam, iar Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare a acuzat armata israeliană că le-a folosit în 2010 împotriva civililor în Gaza, potrivit unui raport al Departamentului de Stat al SUA. Dar, în afară de aceste cazuri, acest tip de muniție a fost folosită rar în războiul modern.

La o lună după ce armata ucraineană a cucerit Irpinul de la ruși, un localnic, Volodimir Klimashevskii, încă găsește proiectile asemănătoare cuielor împrăștiate în grădină sau înfipte adânc în pereții casei. „Nu le poți scoate cu mâinile, trebuie să folosești un clește”, a mărturisit acesta pentru VNN.

Armata Rusiei folosește în Ucraina obuze în care au încărcat cuie

În satul Andriivka, la aproximativ 20 de kilometri vest de Irpin, un alt localnic Vadim Bozhko a declarat pentru CNN că a găsit astfel de proiectile împrăștiate de-a lungul drumului spre casa lui. Bozhko și soția sa s-au ascuns în subsol, cât timp casa lor a fost bombardată. A fost aproape distrusă complet de un obuz.

Cuie au fost găsite și în cadavrele unor persoane ucise în Bucha, lângă Kiev, susţine Liudmila Denisova, care monitorizează cazurile de încălcare a drepturilor omului. Denisova a declarat luna trecută că, după „eliberarea orașelor din regiunea Kiev, sunt descoperite noi atrocități ale trupelor ruse”.

„Experții au găsit cuie în corpurile locuitorilor din Bucha și Irpin. Rușii au lansat obuze cu ele și le-au folosit pentru a bombarda clădiri locuite de civili în orașe și suburbii”, a spus Denisova într-un comunicat. Nu este clar dacă victimele au fost ucise de aceste proiectile. „Le găsim peste tot”, a mărturisit pentru CNN Ihor Novohatniy, un alt localnic din Irpin, arătând cuiele care sunt încă înfipte pe acoperișul casei.„Acestea sunt din acoperiș, dar de obicei, se găsesc peste tot în jur”.

 


Comentarii Facebook