Anonymous sare în ajutorul femeilor care fac avort. A șters datele din aplicaţiile de monitorizare a menstruaţiei


Grupul de hackeri Anonymous susține într-un mesaj pe Twitter că a „atacat” aplicaţiile de monitorizare a menstruaţiei și a „șters” datele colectate pentru a ajuta la protejarea identităţilor femeilor care solicită sau fac avort după recenta decizie a Curții Supreme din SUA de a anula decizia Roe vs Wade.

După ce Curtea Supremă din SUA a anulat dreptul constituțional al femeilor de a face avort, au apărut îngrijorări cu privire la protecția datelor, în special în cele 13 state care au luat deja măsuri pentru a face ilegală întreruprea unei sarcini.

Datele din aplicațiile de monitorizare a menstruației au fost piratate și șterse pentru a evita identificarea unor avorturi în statele în care avortul este acum interzis”, au scris pe Twitter hackerii de la Anonymous.

Există zeci de aplicaţii de monitorizare a menstruației, precum Flo, Clue, Stardust sau Apple Health, care ajută femeile fie să prevină o sarcină, fie să le anunțe perioada optimă de fertilitate pentru a rămâne însărcinate. În ultimele zile s-au răspândit temeri că aplicațiile ar putea fi folosite pentru a le pedepsi pe cele care fac avort, dacă autoritățile au acces la datele colectate, relatează BBC.

Pericolele legate de confidențialitatea avortului online

În acest moment și mă refer chiar acum, ștergeți fiecare urmă digitală din aplicațiile de monitorizare a menstruației”, a scris pe Twitter Gina Neff, profesor la Universitatea din Oxford, a doua zi după anularea deciziei Roe vs Wade. Mesajul ei a fost redistribuit de zeci de mii de ori. 

Există îngrijorări că persoanele care trăiesc într-un stat în care avortul este interzis, dar călătoresc în afara statului pentru a face unul, ar putea fi urmărite penal când se întorc. Pentru moment nu este clar dacă asta s-ar întâmpla în cazul avorturilor, relatează BBC.

Aplicaţia Natural Cycles, care este considerată o formă digitală de contracepție, a insistat luna trecută că toate datele pe care le-a stocat sunt „sigure și vor fi protejate”, dar a declarat pentru BBC că ia în considerare o formă de criptare a datelor. „Scopul este ca nimeni - nici măcar Natural Cycles - să nu poată identifica utilizatorul”, au precizat reprezentanţii aplicaţiie


Comentarii Facebook