ANCHETĂ: Crima organizată se află în centrul exploatărilor ilegale din România


O anchetă prezentată de Organized Crime and Corruption Reporting Project - OCCRP vrbește despre nereguli grave din exploatarea lemnului din România. 

Exploatarea ilegală a pădurilor din România este o industrie de un miliard de dolari, susținută de oficiali publici corupți și sindicate ale crimei organizate, care ar ucide mai curând decât să permită orice amenințare pentru operațiunile lor”, se arată într-un material publicat, astăzi, de Proiectul de Raportare a Crimei Organizate și Corupție (Organized Crime and Corruption Reporting Project - OCCRP)

Investigația, intitulată: ”Oak and Omerta in Romania: Saving the Lungs of Europe, prezintă dimensiunea tulburătoare a tăierilor ilegale de păduri din România, dar și legea pe care am inițiat-o alături de colegi din USR de înființare a unui DNA al Pădurilor (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu), conform senatorului Mihai Goțiu.

Hârâitul asurzitor al drujbelor spulberă liniștea care atârnă peste Munții Carpați din România, unde una dintre cele mai mari păduri virgine rămase de pe continent, supranumită ”Plămânii Europei”, dispare într-un ritm devastator.

(..) „Crima organizată se află în centrul crizei exploatărilor ilegale din România”, spune David Gehl, manager pentru tehnologie și trasabilitate la Agenția de Investigare a Mediului (EIA), un non-profit transatlantic dedicat expunerii actorilor din spatele crimelor de mediu.

Din păcate, așa cum am anticipat (interviul pentru OCCRP l-am dat în urmă cu două săptămâni), majoritatea PSD & PNL nu va avea curajul să respingă legea acum, dar vor căuta să amâne o decizie cât mai mult, în așteptarea unui moment de scădere a presiunii publice. Aceasta este, deja, a doua săptămână de amânare, după ce legea a fost programată deja pentru ordinea de zi de la plen și avea termen de depunere a raportului de la Comisia Juridică, pe 29 aprilie”, a comentat Goțiu.

Foto: Associated Press

Comentarii Facebook