Miercuri 5 Octombrie

„Ai prieten? Ești singurică?” O adolescentă hărţuită de un controlor Regio Călători


O adolescentă de 15-16 ani, nevoită să facă naveta, are parte aproape zilnic de hărţuire din partea unui controlor Regio Călători, pe ruta Bucureşti-Braşov. Cazul a fost relatat de o femeie, mamă la rândul său, care nu a rămas indiferentă la disperarea tinerei şi a intervenit în apărarea sa. În plus, a făcut şi o reclamaţie împotriva hărțuitorului.

Potrivit martorei, la scurt timp după ce tânăra s-a urcat la Floreşti, controlorul s-a aşezat lângă ea şi a început să o hărţuiască. „Ai prieten? Ești singurică? Te plimbi?", au fost primele întrebări, după care s-a oferit să îi dea un cadou. Profitând de faptul că trenul a oprit în Câmpina, iar controlorul a coborât, Anca Elena D. s-a mutat lângă adolescentă şi aşa avea să îi afle povestea pe care a relatat-o pe pagina sa de Facebook.

Mersul cu trenul dăunează grav integrității personale, mai ales daca el e controlor, ea e o fătuca de 15-16 ani hartuita iar eu sunt Anca- cea care știe ce e aia hărțuire și mai sunt și mama de fata. Fapte: Urca o fătuca de la Florești. Frumușică foc, par lung și ondulat, picioare lungi, 16-17 ani. De când a urcat, controlorul a tachinat-o încontinuu. "Ai prieten? Ești singurică? Te plimbi?" S-a așezat pe scaun în fața ei și asta mică nu știa cum să se mai strângă de picioare sa nu o atingă. El încearcă să îi dea o cutiuță ( nu știu ce e în ea, dar desenul părea a fi cu plasturi), ea refuza. Eu stau cu ochii pe el, numai să nu o atingă. Dacă o atinge, îl calc în picioare, că stau prost cu nervii în perioada asta…

Am oprit la Campina. El se da jos ''fiindca aici stam mai mult" și îi eu surprind fetei privirea. E toată strânsă, picior peste picior, mâinile încrucișate, capul lăsat în jos, umerii lasati, caută cu ochii un om, un ceva. Toată pozitia ei urla închidere.

Esti ok? o intreb.

Uhmmm da. Așa cred.

Îl cunoști?

Nu, doar din tren... Așa face mereu când mă vede. Sunt ok, dar mereu mă sâcâie. (Pauza) Merg câteva stații, dar sta mereu pe capul meu. O dată chiar am schimbat vagonul că nu mai erau oameni în tren și am plecat într-un vagon cu mai mulți oameni. (Pauza) Cobor la stația următoare însă... Noroc că nu merg mult.

Știi că nu este în regulă ca un străin să te abordeze așa, da? Știi că poți cere ajutor și poți depune reclamație.

Da... Dar am vorbit doar cu mama ei ea mi-a zis sa nu îl bag în seama și să mă așez în tren acolo unde sunt mai mulți oameni ca sa evit sa rămân singura cu el.

Mă mut pe bancheta din fata fetei, practic controlorul nu mai are unde sa se așeze daca vine. Pleacă trenul. Vine controlorul din nou. Mă vede pe locul pe care el se așezase și îi zice fetei: Ce? Are grija de tine? (Se uită la ea, arata cu capul spre mine) Și zâmbește el așa, șmecherește și complice. Fata nu răspunde. Se uită la mine.

Va rog, lăsați copilul în pace, zic.

Pai ce, doamna? Ne cunoaștem, că ea merge des cu trenul.

Va cunoașteți fiindcă vă băgați în seama dumneavoastră, nu că fata aceasta va căuta compania. Merge cu trenul și vă întâlniți fiindcă are nevoie sa se deplaseze între două localități. Ceea ce dumneavoastră am văzut că faceți se numește harțuire de minori.

Cine, eu? Pai eu sunt prietenos, așa...

Dacă vreodată prind vreunul că e așa prietenos cu fiică-mea, promit solemn ca îl calc în picioare. Aș putea începe cu dumneata fiindcă domnișoara de fața e de aceeași vârstă cu fiică-mea! Iar eu sunt doar o femeie care știe ce e aceea hartuire, știe ce înseamnă ignoranța celor care participă la hartuire așa cum fac cei din vagonul nostru, care ne aud acum și au asistat la comportamentul dumneavoastră, și mai știu că jobul dumneavoastră nu e să vă băgați în seamă cu călătorii mai mult de controlul documentelor de călătorie și eventualele indicații care vi se solicită. Nu vă puteți permite să faceți cadouri, să întrebați fetele dacă au prieten, dacă sunt singure și să le spuneți programul dumneavoastră de lucru pe principiul "cava vrei, eu mai sunt pe ruta asta mâine, răspoimâine și vineri". Ceea ce faceți este lipsit de profesionalism și depășește limita interacțiunii normale între dumneavoastră, ca și controlor, și dansa, călător.

Și da, fraților, ce a fost mai rău: niiimeni din vagon nu a spus ceva, nimeni nu m-a susținut. Ah, ba da, după ce a ieșit controlorul. "Bravo doamna, așa trebuie!" Doamne,  i-am făcut cu ou și cu oțet, fiindcă avem o țară de lași, de impotenți sociali, de lipsiți de bunul simt și lipsiți de minimum de conștiința socială. Exact ce ziceam zilele trecute: poți să mori și nu se baga nimeni. Am făcut o reclamație la Regio Calatori tren 11035 pe ruta București- Brașov cu plecare din Gara de Nord la 15”, a scris femeia, citată de Observator. 

Imagine cu caracter ilustrativ.

Comentarii Facebook