Agenția Internațională pentru Energie Atomică demarează o anchetă în cazul soldaților ruși expuși radiațiilor de la Cernobîl


Agenția Internațională pentru Energie Atomică investighează afirmaţiile oficialilor ucraineni, care susţin că soldaţii ruşi care au ocupat fosta Centrală Nucleară Cernobîl s-au retras, afectaţi de radiaţii.

Energoatom a anunţat că rușii au săpat tranșee în pădure, în interiorul Zonei de Excludere, la locul celui mai mare dezastru nuclear din lume. De asemeena, compania susţine că militarii „s-au panicat la primul semn de boală”, care „a apărut foarte repede” și au început să îşi pregătească plecarea.

Potrivit IAEA, declaraţiile companiei energetice ucrainene Energoatom nu au putut fi verificate independent. Sunt necesare verificări suplimentare, relatează The Guardian.

Soldații ruși, afectaţi de praful radioactiv de la Cernobîl

Soldații diagnosticați cu sindromul iradierii acute ar fi fost evacuați din zona Cernobîl cu șapte autobuze, potrivit unui oficial ucrainean, care a citat surse belaruse. În cursul acestei săptămâni au apărut informații despre un convoi rusesc care a traversat Pădurea Roșie, cea mai radioactivă zonă din jurul centralei nucleare. Angajații spun că blindatele rușilor au ridicat nori de praf radioactiv, iar praful inhalat le-ar putea provoca răni grave.

Citește și: Soldații ruși de la Cernobîl, duși cu autobuzele la un spital din Belarus după ce ar fi fost expuși radiațiilor

Mai multe rapoarte sugerează că soldaţii ruşi ar fi fost transferaţi într-o unitate medicală din Belarus, după ce au răscolit praful radioactiv de la Cernobîl.


Comentarii Facebook