8 militari au murit în urma prăbușirii MIG-ului 21 Lancer și a elicopterului IAR 330-Puma: Vremea grea și tehnica învechită


Un avion MiG-21 al aviaţiei române s-a prăbușit, după ce a decolat de la baza Mihail Kogălniceanu, iar un elicopter care a plecat în căutarea aparatului de zbor a avut aceeași soartă.

Avionul MIG 21 Lancer a dispărut de pe radar, iar elicopterul a fost trimis să verifice ce s-a întâmplat

În elicopter erau 7 militari, care şi-au pierdut viaţa. Joi, la ora 2:00, MApN a anunțat că pilotul avionului de vânătoare a fost găsit decedat.

Pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, 2 martie, în judeţul Constanța, şi-a pierdut viaţa, anunță MapN într-un comunicat.

Pilotul avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.

O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene și Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanța continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul.

Aeronava MiG 21 LanceR decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei. Ulterior, elicopterul IAR-330 trimis să caute avuonul a dispărut şi el de pe radar. Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază. În elicopter erau șapte militari, după ce doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale s-au alăturat echipei inițiale. Cei șapte militari morți în accident au vârste cuprinse între 29 și 57 de ani, scrie Digi24.ro.

Care a fost cauza prăbușirii celor două aparate de zbor

Explozia nu se confirmă, avem încă speranţe ca pilotul să fie în viaţă. Din nefericire, am avut astfel de accidente în ultimii ani cu aceste MiG-uri care sunt vechi şi avem şi o stare a vremii destul de proastă în Dobrogea acum.  Probabil a afectat elicopterul mai mult. Nu cred că există alte cauze.

Vom comunica opiniei publice rezultatele anchetei şi anchetei parţiale. Nu avem alte indicii în afară de vremea proastă şi starea tehnică a MiG-ului”, a declarat Vasile Dîncu, miercuri seara, la România TV. 

Excludem în acest moment. Nu avem nicio dovadă pentru asta. Spaţiul aerian este supravegheat şi nu poate să treacă nimic fără a fi observat. Deci, în acest moment, nu avem date despre asta. S-a întâmplat de mai multe ori din cauze tehnice să se prăbuşească MiG-urile”, a răspuns Dîncu, întrebat despre posibilitatea unui atac, înainte de a fi găsit avionul prăbușit.

Comentarii Facebook