Ungaria cere autonomie teritoriala pentru minoritatea maghiara prin vocea vicepremierului

Vicepremierul maghiar, Zsolt Semjen, aflat la Tusnad, a declarat ca autonomia culturala este pentru maghiarii care traiesc in diaspora, iar pentru cei care locuiesc in grupuri mari este necesara autonomia teritoriala


"Aşa cum prin legea cetăţeniei nu cerem ceva ce în alte ţări nu există, la fel în privinţa problemei autonomiei nu cerem ceva ce în alte ţări din UE nu s-ar fi materializat. Vorbim de forme de autonomie existente şi eficiente din UE, în limitele constituţionale. Pentru maghiarii din diasporă asta înseamnă autonomie culturală şi formele ei diferite, iar pentru maghiarii care trăiesc mai mulţi într-un loc, autonomia teritorială. Dacă la alte naţiuni se poate, şi la noi trebuie să se poată, sublinez, în limitele constituţionale şi cu respectarea normelor europene", a spus vicepremierul ungar citat de NewsIn.

 

In cadrul Taberei de Vară "Tusvanyos", vicepremierul maghiar a afirmat ca naţiunea maghiară "sta pe trei picioare": maghiarii din tara mama, maghiarii din Bazinul Carpatic şi maghiarii emigraţi în vest.

 

"Oricare dintre aceste trei picioare s-ar rupe, naţiunea s-ar răsturna. De aceea, sensul şi scopul statului maghiar este creşterea nivelul de trai al maghiarilor şi dăinuirea naţiunii", a declarat Semjen

 

Tot la Tusnad, Laszlo Tokes a comparat secuimea cu Kosovo si Catalunia insistand ca maghiarii trebuie sa iasa in strada pentru a-si obtine autonomia.

 

In cursul zilei de maine sunt asteptati la Tusnad si premierul maghiar Viktor Orban dar si presedintele Romaniei Traian Basescu.

Comentarii Facebook