Venezuela a rămas fără președinte. Hugo Chavez a murit


Președintele Venezuelei, Hugo CHavez, s-a stins din viață, marți, conform CNN. Politicianul sud-american a decedat în urma luptei cu cancerul, starea s-a de sănptate înrăutățindu-se după ce-a de-a patra operație.

Hugo Chavez, preşedinte al Venezuelei vreme de 14 ani, şi-a câştigat reputaţia de cel mai vizibil, vocal şi controversat lider din America Latină. Fost comandant al brigăzii de paraşutişti, s-a remarcat în urma loviturii de stat eşuate din 1992, datorită opoziţiei virulente faţă de Statele Unite.

Născut în 1954, Hugo Chavez a devenit preşedintele Venezuelei în 1999. Avea în spate o carieră militară şi era fondatorul Mişcării Revoluţionare Bolivariene. S-a făcut remarcat în timpul loviturii de stat eşuate din 1992, scrie realitatea.net.

Conform anunțului făcut de ministrul de afaceri externe, Elias Jaua, rămășițele lui Chavez vor fi expuse începând de miercuri în holul Academiei Militare din Caracas, înaintea funeraliilor naționale planificate vineri.

"Funeraliile şi omagiul postum în capela Academiei Militare /vor avea loc/ miercuri, joi şi vineri", a declarat Jauá, fără a preciza unde va fi înmormântat Chavez. Mai mulţi preşedinţi sunt aşteptaţi la funeralii, a adăugat el.

Ministrul a mai precizat că urmează alegerile prezidențiale anticipate în următoarele 30 de zile, iar în această perioadă vicepreședintele Nicolas Maduro va lua rolul de președinte interimar.

Comentarii Facebook