Urechea bionică! O invenţie care poate aduce un super-auz

 

Oamenii de ştiinţă au folosit o imprimantă 3D pentru a crea o ureche bionică capabilă să perceapă sunetele cu mult mai bine decât urechea umană.

 

Folosind o imprimantă 3D, nanoparticule de argint şi culturi de celule, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Princeton au creat o ureche bionică funcţională care poate detecta frecvenţe radio ce depăşesc cu mult capacităţile unei urechi umane, conform Descoperă.ro.

 

Despre ţesuturile vii printate cu ajutorul imprimantelor 3D s-a tot discutat în ultimul timp, însă acum este pentru prima dată când putem vorbi despre creare unui organ complet funcţional dotat cu sistem electronic integrat. 

 

"Anterior, cercetătorii au sugerat o serie de strategii pentru croirea electronicelor în aşa fel încât să nu arate ciudat. De obicei, acest lucru se întâmplă între un strat 2D de electronice şi o suprafaţă a ţesutului. Cu toate acestea, munca noastră sugerează că există o nouă abordare, aceea de a construi şi creşte sinergic partea electronică împreună cu partea biologică", a explicat profesorul Michael McAlpine.

 

Pentru crearea urechii, specialiştii au folosit tehnica bioprinting în hidrogel, mai întâi utilizând un software pentru a descompune structura urechii în părţi mici. Ulterior, aceste părţi au fost printate de o imprimantă 3D folosind celule prelevate de la un viţel. Cu ajutorul nanoparticulelor de argint şi a tehnicilor de chirurgie plastică a fost creat un model ce imită urechea umană.

Comentarii Facebook