Un roman a inventat o baterie semilichida prin care masinile electrice sunt incarcate in 5 minute


Un roman a inventat un dispozitiv cu ajutorul caruia masinile electrice sunt incarcate in 5 minute, fata de 8 ore cat dureaza in prezent acest proces.

Mihai Duduta, in varsta 25 de ani, face parte dintr-o echipa de cercetatori care a inventat bateria semilichida la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), SUA.

Mihai si colegul sau, Bryan Ho, condusi de profesorii Craig Carter si Yet-Ming Chiang, din cadrul MIT, spera ca prin inventia lor sa revolutioneze industria auto.

Bateria semilichida este mai usoara, mai ieftina decat cea clasica si va putea fi incarcata in cinci minute. "Am inceput sa lucram la acest proiect in 2008. Am incercat sa imbunatatim bateriile cu electrozi lichizi folosind chimia Li-Ion a bateriilor solide. Asa a iesit un nou tip de baterie, semilichida, mai ieftina si mai performanta. Succesul proiectului a dus la crearea unei noi companii, 24M Technologies, la care eu am fost primul angajat. Firma a primit deja fonduri pentru a dezvolta un prototip, care ar putea fi folosit la masini 100% electrice. Daca lucrurile merg bine, acesta va putea fi construit in doi ani, iar primul produs comercial ar aparea dupa 2015", a povestit Mihai Duduta.

Cercetatorul roman sustine ca bateria este una revolutionara. "In primul rand, masinile electrice ar merge la fel de mult cu un plin cat merg acum cele pe benzina. Apoi, bateria descarcata ar putea fi din nou functionala prin schimbarea lichidului uzat cu unul incarcat la o pompa speciala", a mai spus Mihai.

Tanarul este originar din Suceava si s-a mutat in SUA in urma cu 6 ani.

Comentarii Facebook