Miercuri 17 Aprilie

Un membru al uneia dintre cele mai cunoscute trupe din România, reținut de DIICOT. E cercetat într-un dosar de cămătărie



Procurorii DIICOT au efectuat joi 29 de perchezitii domiciliare pe raza municipiului Bucuresti si a judetelor Ilfov si Prahova, la persoane banuite de constituirea de grup infractional organizat, specializat in savarsirea infractiunilor de camata, inselaciune, deturnarea licitatiilor publice si spalare de bani.

Printre cei vizati de ancheta procurorilor se afla un executor judecatoresc, un avocat, dar si trompetistul trupei Vunk, Dan Nicolau, au declarat, pentru Agerpres, surse judiciare.

Conform anchetatorilor, gruparea era condusa de un om de afaceri, care oferea bani cu imprumut unor persoane aflate de regula intr-un impas financiar de moment. Pentru a crea o presiune psihica asupra debitorilor, sumele de bani oferite cu dobanda erau inscrise in contracte de imprumut cu sau fara garantie imobiliara, ce puteau fi puse in executare silita.

Din cercetarile procurorilor, reiese că in perioada 2014 - 2016, membrii gruparii au acordat imprumuturi banesti mai multor persoane, percepand in mod nelegal dobanzi saptamanale sau lunare si primind de la debitori drept garantie autoturisme de lux sau imobile.

De asemenea, pentru a ingreuna o eventuala ancheta, membrii gruparii au ales sa "mascheze" activitatea de camatarie prin incheierea unor acte notariale de imprumut, in care debitorii erau convinsi sa semneze pentru sume mai mari decat cele primite efectiv, incluzand astfel dobanda ascunsa ce trebuia platita.

Membrii gruparii executau silit debitorii imediat dupa expirarea termenului foarte scurt de restituire a sumelor imprumutate, scopul nefiind acela de a recupera sumele imprumutate si dobanzile aferente, ci de a obtine proprietatile puse garantie. A fost nevoie, astfel, de atragerea in circuitul infractional a unui executor judecatoresc, care se ocupa cu vanzarea ilegala a imobilelor la licitatii publice.

Comentarii Facebook